Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 4 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Mercedes EQS vormt ook de basis voor een Maybach-versie

Voor een Maybach met een motor kleiner dan een V8 wordt alleen in China een uitzondering gemaakt. Een Maybach heeft altijd een V8- of V12-motor aan boord. Dat wás zo. Van de nieuwe Mercedes EQS komt eveneens een Maybach-versie.

Voor wie die EQS niet kent, dat is Mercedes’ elektrische S-Klasse. De limousine wordt nog dit jaar aangekondigd en verschijnt volgend jaar op de markt. Mercedes liet die EQS eerder al als concept zien. Van dat studiemodel zal de productieversie niet veel afwijken, hooguit 5%.

Wat kan, gaat gebeuren

De architectuur van de EQS is specifiek gericht op een elektrische aandrijflijn en de topman van Mercedes-Benz, de Zweed Ola Kallenius, geeft nu aan dat dat platform ook gebruik kan worden voor Maybach. Als hij zegt dat het kan, gaat het ook gebeuren. Er komt dus naast een Maybach met V8- en V12-motor ook een elektrisch aangedreven model.

Zelfstandig model

De vraag is echter of Maybach een specifieke carrosserievorm op de architectuur ontwikkelt of dat de carrosserie van de EQS in een iets aangepaste vorm als Maybach door het leven gaat. Voor het luxemerk is vrij recent nog gekeken naar een strategie waarbij het zelfstandige modellen in het programma zou krijgen. Dat idee is echter van tafel geveegd. Er komt geen eigen SUV-saloon of een sportcoupé. In plaats daarvan verschijnt een aangepaste Mercedes GLS met Maybach-behandeling, zoals er wederom een S-Klasse Maybach op de markt komt. De architectuur van de EQS biedt meer flexibiliteit en staat dus open voor creativiteit.

Mercedes-Benz VSION EQS

Ondergrens

Mercedes-Maybach heeft momenteel een heel eenvoudig programma. Het biedt modellen op basis van de S-Klasse Limousine en de GLS. Laatstgenoemde gaat spoedig in productie, terwijl van de varianten op basis van de S-Klasse opvolgers staan te wachten. Maybach presenteert het eerste model binnenkort. Met een afgeleide van de Mercedes-Benz EQS breidt het label zijn gamma uit. Uitbreiding zit er verder niet in. Het luxemerk richt zich alleen op de topmodellen van Mercedes-Benz. Downsizing naar het E-Klasse-programma staat niet gepland.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.