Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 24 jul 2019

Mercedes-Benz mag volledig autonoom parkeren in openbare parkeergarage

Volledig autonoom rijden gebeurt nog niet, maar Mercedes-Benz is vandaag wel een stapje dichterbij gekomen. Het heeft in Stuttgart toestemming gekregen om auto’s volledig autonoom in een parkeergarage te parkeren. Dat wil zeggen: zonder toezicht van een chauffeur.

Mercedes-Benz & Bosch

Vrijwel elke autofabrikant is op een bepaalde manier bezig met het autonoom laten rijden van hun auto’s. Tesla is hierin naar eigen zeggen erg ver gevorderd en claimt volgend jaar volledig autonome voertuigen op de weg te kunnen hebben. De rest van de autofabrikanten gaat niet zo snel. Mercedes-Benz neemt gecalculeerde stapjes in de richting van volledige autonomie. Vandaag werd een kleine horde genomen: de automaker mocht haar auto’s zonder bestuurder zichzelf laten parkeren in een parkeergarage in Stuttgart.

Bosch

Helaas is dit dan weer niet een parkeergarage zoals alle andere. De betonnen constructie is namelijk voorzien van allerlei extra technologische snufjes van Bosch. Mercedes-Benz en Bosch zijn voor dit project een samenwerking aangegaan die al sinds 2015 loopt.

Maar dat wil niet zeggen dat de prestatie hierdoor minder indrukwekkend is. Er zijn namelijk nog geen andere fabrikanten die auto’s op niveau 4-autonomie in de openbare wereld mogen parkeren. Om dit voor elkaar te krijgen moesten Bosch en Mercedes er ook voor zorgen dat veiligheid boven alles gesteld werd. De sensoren van Bosch waren daarin erg belangrijk. De auto en die sensoren communiceerden namelijk met elkaar. Zo hielden die systemen de plekken in de gaten waar de Mercedes geen zicht op had, zodat er geen ongelukken gebeurden.

App

Bezoekers met een geschikte Mercedes kunnen een app downloaden waarmee ze de auto zichzelf kunnen laten parkeren. Het enige dat ze hoeven te doen is uitstappen en een parkeerplek voor de auto aanwijzen. Bij terugkomst komt de auto weer voorrijden en kan de reis naar huis weer beginnen.

Dat Mercedes en Bosch in Stuttgart toestemming hebben om het autonome systeem in een openbare parkeergarage in te zetten, zegt overigens niet dat het binnenkort op meerdere plaatsen ter wereld uitgerold zal worden. Het gaat hier namelijk nog om een test.