Autovisie
Autovisie Nieuws 23 apr 2019

Tesla: ‘autonoom rijden in 2020 mogelijk’

Een verrassende uitspraak van Tesla-topman Elon Musk tijdens de Tesla Autonomy Day. Volgens hem moet er in 2020 op grote schaal autonoom gereden kunnen worden in modellen van Tesla. En dat allemaal dankzij de ‘Full Self-Driving Computer’.

Nieuwe chips

De ‘Full Self-Driving Computer’ bestaat uit twee zelf ontwikkelde AI-chips. Tesla rust de huidige modellen – Model S, Model X en Model 3 – sinds een dag of tien allemaal uit met deze nieuwe chips. De hardware om autonoom te kunnen rijden zit al in deze modellen. Met deze AI-chips wordt een belangrijk software-stukje toegevoegd.

6 miljard transistoren

Tesla rust elke auto uit met twee van deze chips. Elke chip heeft 6 miljard transistoren op een oppervlakte van slechts 260 vierkante millimeter. De chips voeren onafhankelijk van elkaar dezelfde taken uit en vergelijken daarna elkaars resultaat. Volgens Musk is het de ‘beste chip ter wereld’.

Zelfrijdende deeltaxi’s

Dankzij deze chips moeten Tesla-eigenaren hun auto’s beschikbaar kunnen stellen als zelfrijdende deeltaxi’s in 2020. Zodoende wordt een Tesla ook een verdienmodel voor de eigenaar. Als de eigenaar de auto niet gebruikt, kan de Tesla mensen autonoom naar een plaats van bestemming brengen. De gebruiker betaalt dan 0,18 dollarcent per mijl, waarvan Tesla 25 tot 30 procent van de opbrengst vangt. De rest is voor de eigenaar van de auto.