Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 29 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Meer is beter: dit is de ultieme Audi RSQ8 door Abt

De Audi RSQ8 is sinds z’n introductie al door meerdere tuners aangepakt, waaronder Abt. Maar de Duitsers vonden het nu tijd voor nóg meer.

Abt, gevestigd in het Zuid-Duitse Kempten, ging al eens aan de haal met de Audi RSQ8 en gaf ‘m destijds 740 pk. Flink meer dan de 600 paarden die de SUV uit Ingolstadt al krijgt. Inmiddels vindt Abt het tijd voor een nog sterkere uitvoering.

Geen 740 maar 800 pk

Het noemt deze ultieme Q8 de RSQ8 Signature Edition. En die heeft nu geen 740, maar 800 pk. Het koppel bedraagt een enorme 1000 Nm. Daarmee is het mogelijk om binnen 3,2 seconden richting 100 km/h te sprinten, en da’s 0,6 seconde sneller dan de reguliere productieversie. De maximale topsnelheid bedraagt 315 km/h, al is dat geen nieuw getal. De vorige Audi RSQ8-R had optioneel ook al zo’n hoge topsnelheid.

ABT RSQ8-R is een blubberdik, bloedsnel verjaardagscadeau

De vermogensupgrade is overigens mogelijk door een nieuwe intercooler en turbo’s, in combinatie met een verbeterde ECU. Ook geeft Abt deze Audi RSQ8 een nieuw uitlaatsysteem, met dubbele uitlaateindstukken die een diameter van 10,5 centimeter hebben.

Vol met carbon

Optisch is deze Audi RSQ8 ook indrukwekkend, al moet je er natuurlijk van houden. Hij zit volgestopt met carbon: de dubbele splitter, diffuser en spoiler zijn er allemaal van vervaardigd. Ook de ventilatieroosters in de voorbumper en op de wielkasten hebben een vergelijkbare afwerking. Abt geeft de SUV ook unieke 23-inch wielen mee. Het interieur zit daarnaast boordevol carbon en Abt-logo’s.

Sportiever dan sportief: de Cupra Formentor door Abt

Deze Audi RSQ8 Signature Edition wordt een begeerlijke, want Abt gaat er maar 96 van bouwen. Waarom dat getal? Het is een ode aan het jaar waarin het bedrijf werd opgericht, 1896. Vandaar de gelimiteerde productie: men bouwt er slechts 8 per maand.

Audi RS6-R

Overigens is deze RSQ8 niet het enige gelimiteerde model van Abt, want de VW-tuner bouwt vaker modellen in dergelijke oplage. Ofwel, bouwen… Wie zijn auto een Abt-behandeling wil geven, moet zelf in de auto voorzien. Daarna worden de vermogensuprgade en andere aanpassingen gedaan. Zoals bij de RS6-R, waarvan de Duitsers er 125 hebben geleverd. Weten hoe die 740 pk sterke superstation voelt? Kijk hier de video.

Knallen met de dikste Audi RS 6 die er is: de ABT RS 6-R

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.