Autovisie
Autovisie Nieuws 15 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Tweedehands auto kopen transparanter door nieuwe functie kentekencheck RDW

De RDW heeft de statusinformatie voor voertuigen uitgebreid. Via www.rdw.nl kan iedereen op kentekenniveau controleren of een voertuig de status ‘verbod voor rijden op de weg’ heeft en of te naam stellen mogelijk is

Sinds 1 april 2021 vermeldt de website van de RDW niet alleen of een kenteken ongeldig is, bijvoorbeeld door schade of diefstal, maar ook of er beslag op een voertuig is gelegd. In het eerste geval gaat het om de kentekenstatus ‘verbod voor rijden op de weg’. Deze volzin vervangt sinds enige tijd de oude omschrijving ‘wacht op keuren’ die ook wel bekend stond als WOK-melding – een afkorting die duidelijk soepeler van de tong rolt dan het nieuwe ‘VVRODW’. De tweede – nieuwe – vermelding betreft de status  ‘tenaamstellen mogelijk’. Dit geeft aan of het mogelijk is om een voertuig over te schrijven.

Schade of diefstal

De kentekenstatus ‘verbod voor rijden op de weg’ geldt in vier situaties. De eerste betreft een voertuig dat na een RDW-oproep niet is gekeurd of herkeurd. In het tweede geval gaat het om een voertuig dat dusdanig is aangepast dat de RDW de wijzigingen eerst moet goedkeuren voordat het voertuig weer de openbare weg op mag. In het derde geval gaat het om een voertuig dat niet aan de permanente eisen voldoet, wat bijvoorbeeld inhoudt dat het voertuig technische gebreken heeft of te veel geluid  produceert. Een vierde reden voor de status ‘verbod voor rijden op de weg’ kan schade zijn, en dan gaat het uiteraard om zware schade, en niet om parkeerschade of een krasje op een wieldop.

Beslaglegging

Ook voor een negatieve status bij ‘tenaamstellen mogelijk’ heeft de RDW vier criteria opgesteld. Te naam stellen is onmogelijk als een voertuig als gestolen staat geregistreerd of is geëxporteerd, als sprake is van een verstrekkingsvoorbehoud (het voertuig is geregistreerd door een lease- of financieringsmaatschappij) of als er beslag is gelegd. Bij beslaglegging zijn alleen gevallen vanaf 1 april 2021 geregistreerd, dus volledige zekerheid geeft dit (nu nog) niet. Uiteraard beperkt alle informatie zich tot beschikbare data en tot voertuigen met een Nederlands kenteken. Met de uitbreiding van het statusoverzicht maakt de RDW het voor consumenten weer een stukje gemakkelijker om te controleren of er bepaalde (registratie-)problemen met een voertuig zijn, en dat is altijd een goede zaak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.