Autovisie
Autovisie Nieuws 26 mrt 2021

Steeds meer geheime bergvakjes in auto’s, binnenkort illegaal?

Het creëren van verborgen ruimtes in auto’s is niet strafbaar en is daarom voor garagehouders zeer lucratieve en risicoloze handel. Het aantal garages dat deze ruimtes, waarin drugs, grote sommen geld of wapens kunnen worden verborgen, inbouwt groeit.

Dat blijkt uit een intern politierapport, uitgevoerd door recherchekundige Juliën Visser, waaruit de belangrijkste conclusies gedeeld zijn met de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau.

Verborgen vakken verdubbeld

Op basis van het onderzoek is bij het ministerie van Justitie en Veiligheid namens de politie de aanbeveling gedaan het inbouwen van verborgen ruimtes strafbaar te stellen.

Als de politie een verborgen ruimte in een auto ontdekt, neemt deze het voertuig in beslag. In het grootste deel van de gevallen volgt vernietiging van het voertuig. In 2019 zijn er 340 auto’s met verborgen ruimtes in beslag genomen, een verdubbeling van het aantal in 2018. De cijfers van 2020 zijn nog niet bekend, maar volgens de politie zet de stijging door.

Niet alle vakjes voor illegale doeleinden

Verborgen vakjes worden overigens niet altijd met kwade bedoelingen ingebouwd. Een aantal fabrikanten heeft ook zogenaamde easter eggs ingebouwd. Je moet ze maar net weten te vinden. Gelukkig heeft Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen al op een rij gezet waar deze geheime vakjes zitten. Tijdens de opname van onderstaande video bleek dat zelfs een van de eigenaren van een gebruikt model het bergvak ook had gevonden, maar de persoon was dan weer vergeten om het item eruit te halen toen ze de auto bij de dealer inruilde.

Reageer op artikel:
Steeds meer geheime bergvakjes in auto’s, binnenkort illegaal?
Sluiten