Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 18 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

McLaren in legendarische outfit Grand Prix van Monaco

Vorige week kwamen er verhalen dat McLaren iets groots zou aankondigen voor het Formule 1-team. Wat het was, werd nogal zorgvuldig geheimgehouden. Nu is duidelijk waar het om ging: een one-off Gulf-livery voor de Grand Prix van Monaco.

Komend weekend rijden de Formule 1-bolides door de smalle straten van Monaco. Na 103 weken – de Grand Prix kon in 2020 niet georganiseerd worden vanwege het coronavirus – keert de iconische race weer terug. Om dat bijzondere moment te vieren komt McLaren met iets bijzonders uit de hoge hoed.

Papaja-oranje

Het team zal namelijk het bekende papaja-oranje inwisselen voor een andere, legendarische livery: de Gulf-livery. McLaren haalde vorig jaar Gulf Oil International binnen als sponsor, maar plakte er slechts een logo van op de auto. Nu zal McLaren volop in de Gulf-kleuren racen.

McLaren al bekend met de Gulf-kleuren

De McLaren MCL35M zal te herkennen zijn aan het (matte) Gulf-blauw en de fluorescerende oranje tinten en strepen. De twee coureurs van het team, Lando Norris en Daniel Ricciardo, zullen voor de gelegenheid ook in racepakken met deze kleuren gehesen worden. Tevens zullen zij met speciale helmen in retrostijl rijden, maar die designs blijven voorlopig nog geheim. Die helmen worden vervolgens geveild voor het goede doel.

Het zal niet de eerste keer zijn dat een McLaren de Gulf-kleuren draagt. De nummer 41 McLaren F1 GTR Longtail werd in 1997 tweede in de 24 uur van Le Mans. Het team kent een geschiedenis met de Amerikaanse oliemaatschappij, dat in 1985 failliet ging maar vervolgens opging in Chevron. Bruce McLaren, de oprichter van het raceteam, werkte van 1968 tot en met 1973 samen met Gulf. McLaren rijdt met deze one-off livery als eerbetoon aan die samenwerking.

Gedurfd design

“Dit wordt McLarens eerbetoon aan Gulf’s gevierde racedesign”, vertelt McLaren-ceo Zak Brown. “We zijn enorme fans van dapper en gedurfd design, en het opvallende Gulf-blauw is een van de meest geliefde livery’s in de racerij, een gevierd stukje cultuur dat de autosportwereld overstijgt”, aldus de Amerikaan.

McLaren doopt ook de 720S in Gulf-kleuren

Ook de coureurs zijn onder de indruk van de speciale kleuren. “Het is prachtig”, zegt Norris. “Ik denk dat iedereen het erover eens kan zijn dat het veruit de best uitziende auto op de grid zal zijn. Het is geweldig. Het is een geweldige kans voor ons allebei, en vooral in Monaco, dus ik denk dat het alles samenbrengt. Het is behoorlijk uniek”, aldus de 21-jarige Brit.

“Natuurlijk vind ik het geweldig”, vertelt Ricciardo op zijn beurt over de Gulf-kleuren. “Het is gaaf. Ik had geen andere reden nodig om enthousiast te worden over Monaco, dus ik moet mezelf beheersen en wat energie sparen. Geweldig. Er goed uitzien is het eerste vakje dat je moet aanvinken en dat doen we zeker, dus ik ben erg enthousiast”, aldus de Australiër.

Grand Prix van Monaco 2021

Aanstaande donderdag zal de auto in zijn opvallende kleuren al in actie komen, tijdens de eerste twee vrije trainingen. Zaterdag volgen de derde vrije training en kwalificatie. Zondag begint de race om 15:00 uur.

Naast de McLaren Formule 1-auto heeft de Britse autofabrikant ook nog een andere (straat)auto in de Gulf-kleuren gedoopt: de 720S. Die auto is misschien niet zo snel als de MCL35M, maar met een topsnelheid van 341 km/h en een acceleratie van nul naar honderd binnen 2,9 seconden is het een van dé supercars van het moment. De twin-turbocharged 4.0-liter V8 produceert 720 pk. Slechts een paar gelukkige klanten krijgen de gelegenheid om dit snelheidsmonster in de iconische kleuren te bestellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.