Mazda MX-30 zorgt voor de hergeboorte van Italiaans-Japanse creatie

Mazda presenteerde onlangs een nieuw MX-model: de elektrische MX-30. In het kader van diens introductie restaureerde de Japanse autobouwer dit jaar een van haar meest bijzondere concept-cars ooit.

Het gaat om de MX-81 Aria, die dit jaar precies veertig jaar geleden op de Tokyo Motor Show werd getoond en voor het eerst de MX-naam droeg. Net als veel andere prototypes werd dat model destijds zomaar ergens weggezet en vergeten. Tot 2019, toen Nobuhio Yamamoto de MX-81 vond in een opslag in Hiroshima. Al snel ontstond het idee om de auto naar Turijn te vervoeren, om ‘m door SuperStile en Flavio Gallizio volledig te laten restaureren. Toen de auto klaar was, besloot men de originele persfoto’s uit de jaren ’80, genomen voor de Dom van Milaan, te reproduceren. 

Volvo Tundra

De MX-81 Aria is onmiskenbaar een creatie van BertoneMarc Deschamps is grotendeels verantwoordelijk voor de wigvormige coupé, die op basis van een reguliere Mazda 323 werd vervaardigd. De gouden lak, het grote ‘greenhouse’ en de klapkoplampen laten bovendien goed zien dat-ie verwant is met de Volvo Tundra, die ook door Bertone werd getekend. Het interieur van deze MX-81 is echter veel radicaler dan dat van de hoekige Zweed, door het verzonken, vierkante stuur, het tv-scherm en de draaibare voorstoelen.   

Wat er nu met de concept-car van Mazda gebeurt, is onduidelijk. Het lijkt waarschijnlijk dat de MX-81 nu wél z’n verdiende plek in een museum krijgt. Wil je meer weten over de bijzondere concept-car en de Italiaanse invloeden in Mazda, kijk dan verder via onderstaande video.

MX-30 met rotatiemotor

De huidige Mazda MX-30 staat symbool voor een nieuw tijdperk van de Japanse autobouwer. Het is namelijk de eerste volledig elektrische auto van het bedrijf. Volgend jaar voegt het een nieuw hoofdstuk aan het verhaal van die auto toe, want dan verschijnt een hybrideversie. Klinkt niet heel spannend, maar Mazda gaat een rotatiemotor als range-extender gebruiken. Die set-up kennen we van bijvoorbeeld de Opel Ampera, Fisker Karma en BMW i3 REX. Op de Japanse markt levert Mazda ook een MX-30 met enkel een verbrandingsmotor, maar die komt niet naar Europa.