Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 18 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

V12 nog niet uitgestorven: dit is de dikste Mercedes-Maybach S-Klasse

Toen Mercedes-Maybach onlangs de nieuwe S-Klasse voorstelde, wisten we nog niet of er ook een versie met twaalfcilinder in de neus zou komen. Het blijkt wel zo te zijn, want de Duitse autobouwer deelt vandaag de specificaties van dat model.

Het betreft de Mercedes-Maybach S 680 4MATIC, wiens motor een bekende klant binnen de familie is. We hebben het namelijk over de M279-motor, die de Duitsers inmiddels alweer ruim 9 jaar in modellen lepelt. De twaalfcilinder met twee turbo’s begon z’n leven ooit in de SL65 AMG en was in die auto nog goed voor 630 pk.

Ultraluxe en tóch normaal: dit is de enorme Mercedes-Maybach S-Klasse

Vierwielaandrijving

Vandaag de dag levert de krachtbron nog ‘slechts’ 612 pk, uiteraard het gevolg van allerlei emissie-eisen en de toevoeging van allerlei filters en aanpassingen aan het uitlaatsysteem. Maar er is nog een primeur, want de Duitsers leveren de twaalfcilinder voor het eerst in combinatie met vierwielaandrijving. Voorheen had de 4MATIC-variant van bijvoorbeeld de S-Klasse altijd een V6 of V8, maar nu wordt dat systeem ook aan de 6,0-liter V12 gekoppeld.

Mercedes-Maybach deelt vandaag alle prestaties van de indrukwekkende krachtbron. Die levert dus 612 pk (450 kW) bij 5500 toeren per minuut, en levert vanaf 2000 toeren per minuut al een koppel van 900 Nm. Daarmee is ‘t overigens niet de snelste S-Klasse, want de S 580 4MATIC van Mercedes-Benz zelf, met mild-hybride 4,0-liter V8, 503 pk en 700 Nm, snelt binnen 4,4 tellen naar 100 km/h. De V12-variant van Maybach doet daar 0,1 seconde langer over. Dat heeft een simpele reden, want de luxe aankleding van de Maybach-versie is veel zwaarder.

Prijs Mercedes-Maybach S 680 4MATIC

Alle varianten, en dus ook de V12-versie, zijn elektronisch begrensd op een topsnelheid van 250 km/h. Op papier drinkt de twaalfcilinder een liter benzine per 7,5 kilometer. De CO2-uitstoot bedraagt 304 gram per 100 kilometer, met een enorm bpm-bedrag tot gevolg. Wat het topmodel van de Maybach S-Klasse in Nederland kost, is nog niet bekend. De fabrikant deelt vandaag slechts de Duitse prijzen. Bij onze buren kost de V12-variant minstens 217.323 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.