Autovisie
Autovisie Nieuws 11 feb 2019
Leestijd: 1 minuut

Mazda’s Skyactiv-X-benzinemotor levert 181 pk en 222 Nm

In Slowakije zijn gegevens over de nieuwe Skyactiv-X-benzinemotor opgedoken in de brochure van de Mazda 3. De innovatieve krachtbron krijgt een vermogen van 181 pk en 222 Nm koppel.

Geen AWD voor Nederland

Uit de brochure blijkt verder dat de nieuwe Mazda 3 met Skyactiv-X-benzinemotor geleverd wordt met een handgeschakelde zesbak of een zestraps automaat. Bovendien is er keuze uit voorwielaandrijving of een AWD-systeem. In Nederland krijgen we alleen de versie met voorwielaandrijving omdat de markt voor C-segment hatchbacks met AWD te klein is. Bovendien maakt een AWD-systeem de Mazda 3 door de hogere CO2-uitstoot te duur in Nederland.

SPCCI

De Skyactiv-X-benzinemotor – die medio 2019 naar Nederland komt – is bijzonder door zijn technologie. Het blok heeft zowel compressie-ontsteking als vonkontsteking. Mazda noemt deze technologie Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI). De krachtbron heeft nog bougies, maar die worden pas bij noodzaak actief, bijvoorbeeld bij een koude start en bij piekbelasting. In normale situaties zorgt de compressie van de zuiger voor de ontbranding. Het mengsel van benzine en zuurstof in de verbrandingskamer wordt dan zo sterk samengeperst, dat ontbranding plaatsheeft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.