Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 1 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Mazda 2 duurder is dan de volledig identieke Toyota Yaris

De nieuwe Mazda 2 is zo goed als identiek aan de huidige Toyota Yaris, maar toch is de nieuwkomer bijna 1000 euro duurder dan z’n technische broer. Waarom?

Dat zit ‘m, zoals altijd in zulke gevallen, in de uitrustingsniveau’s. Technisch zijn de auto’s immers identiek aan elkaar. Ze maken gebruik van dezelfde hybride-aandrijflijn, terwijl ook het plaatwerk en het interieur van beide auto’s zo goed als identiek is. Mazda plakt er alleen diens eigen logo’s op. Waar zit het prijsverschil?

Dit is de Toyota Yaris van Mazda

Yaris Hybrid Comfort

Laten we beginnen bij de Yaris van Toyota. Die kost als Hybrid Comfort 21.995 euro en krijgt onder andere stalen wielen met wieldoppen, airconditioning, een armsteun vóór, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, elektrische ramen vóór en een klein digitaal instrumentarium. Op het dashboard prijkt dan nog géén infotainmentscherm, maar enkel een radio. Qua veiligheid zit de Yaris wel flink in z’n spullen, met onder andere 8 airbags, bandenspanningssensoren, adaptieve cruise control en zaken als verkeersbordherkenning en een rijstrookassistent.

Toyota Yaris (2020)
Interieur van de Toyota Yaris

De nieuwe Mazda 2 kost 22.890 euro en is dus bijna 1000 euro duurder dan de Yaris. Het nieuwe model, dat overigens enkel als hybride leverbaar is, wordt voor dat bedrag wél geleverd met een 7-inch infotainment-display met DAB-radio en Apple CarPlay en Android Auto, alsmede de bij de Yaris genoemde veiligheidssystemen.

Interieur van de Mazda 2.

Hoger op de ladder

Wie een trede hoger op de Yaris-ladder wil gaan staan, dient 24.195 euro voor de Active te betalen. In die duurdere variant heeft de Yaris ook dat genoemde infotainmentsysteem inclusief achteruitrijcamera, alsmede een rijker uitgerust interieur. Zo zijn het stuur en de versnellingspook met leer afgewerkt en bevat het interieur meerdere zilveren accenten.

Toyota Yaris GR Sport
Toyota Yaris GR Sport

De Mazda 2 kost als Agile-uitvoering, eveneens met achteruitrijcamera, halogeen mistlampen, een leren stuur en versnellingspook, elektrische achterruiten en een regensensor 24.990 euro. Dat is opnieuw meer dan de Yaris, maar de uitrusting is dan ook weer wat rijker. De duurste Select, met 16-inch lichtmetalen wielen, ledverlichting rondom, klimaatcontrole, een head-up display en parkeersensoren, kost 28.690 euro. Die duurste Mazda-variant is dan weer goedkoper dan de duurste Toyota’s. De Yaris kost als Executive en GR Sport immers respectievelijk 28.995 en 30.995 euro. Toyota levert – niet verrassend – een rijkere uitrusting, met onder andere stoelverwarming, leren bekleding, 17- of 18-inch wielen én een sportief onderstel. Stuk voor stuk zaken die Mazda niet levert op de nieuwe 2.

Ben je dus in de markt voor een Mazda 2 of Toyota Yaris, dan is het raadzaam om de verschillende varianten naast elkaar te leggen en de uitrustingsniveaus met elkaar te vergelijken. Bepaal wat je zeker wél en niet op je auto wilt. Zo kun je de juiste en voor jou voordeligste keuze maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.