Autovisie
Autovisie Nieuws 26 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Maserati doet zichzelf een F Tributo Special Edition cadeau

Op 25 april 1926 debuteerde Maserati in de autosport en bij dat heuglijk feit staat de Italiaanse autobouwer graag stil. Het merk met de drietand geeft zich een speciale editie cadeau om zijn racedebuut te eren. Het is de F Tributo Special Edition.

De aanduiding laat zich makkelijk verklaren. Om met het laatste deel te beginnen, het is een speciale editie. De oplage van de uitvoering zal beperkt zijn om het karakter van de auto speciaal te houden. De term Tributo staat uiteraard voor tribuut. De F ervoor verwijst naar een van de coureurs die ooit voor Maserati racete, te weten Fangio. Met Juan Manuel Fangio, zoals hij volledig heet, betrad het Italiaanse merk de wereld van de Formule 1, waarna de F eveneens verwijst. De F heeft nog een betekenis. De eerste Formule 1-auto van Maserati, waarvan het debuut in 1954 plaatsvond, was de 250F. Maserati en Fangio wonnen verschillende races en kampioenschappen.

Maserati 250F
Maserati 250F

Alfieri Maserati

De racehistorie van Maserati start echter in 1926. In dat jaar, op 25 april om precies te zijn, boekte Maserati zijn eerste zege. Met de raceauto Tipo26 won het merk de 1.500 cc-klasse tijdens de Targa Florio. Achter het stuurwiel zat Alfieri Maserati, een van de grondleggers van het nu dik 100 jaar oude automerk.

Alle nieuwe Maserati’s tot 2025, groei naar 75.000 auto’s per jaar

Zo bijzonder is de Maserati MC12 Goodwood

Rosso Tributo en Azzurro Tributo

In 2021 viert Maserati de racehistorie en brengt het merk de special edition uit. Hij is er op basis van de Ghibli en de Levante. Kenmerkend voor het model zijn de twee exclusieve kleuren Rosso Tributo en Azzurro Tributo. De kleurstelling is uiteraard zeer bewust gekozen. De rode tint verwijst naar de nationale racekleur van het land. Italiaanse racewagens verschenen in het verleden altijd in de rode tint aan de start. De blauwe kleur is echter een verwijzing naar de Maserati’s geboortegrond. Blauw is, net als geel, de kleur van Modena. De gele tint keert terug op de remklauwen en volgens het merk is voor het wieldesign naar de legendarische 250F van Fangio gekeken. De racewagen 250F kleurde overigens rood met geel. Maserati F Tributo Ghibli

Gekleurde merkwapens

Het schoeisel voor de Levante F Tributo zijn zwarte 21 inch Anteo-velgen. Op de Ghibli F Tributo voert Maserati de 21 inch Titano-velgen in hoogglans zwart uit. Op de flanken zit een speciale badge in hoogglans zwart. Ook uniek voor het verjaardagsmodel zijn de in carrosseriekleur gespoten Maserati-merkwapens. Het betreft de drietand op de C-stijlen. Maserati F Tributo Levante

Personaliseren

Voor het interieur kiest Maserati specifiek voor stiksels in een rode of gele kleur in combinatie met het zwarte volnerf leder ‘Pieno Fiore’. Het gaat bij de twee special editions puur om de aankleding. De fabrikant benadrukt er tevens mee dat de auto’s zijn te personaliseren, een programma dat Maserati onlangs nieuw leven in blies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.