Remco Slump
Remco Slump Nieuws 22 jul 2023
Leestijd: 1 minuut

Lotus verkoopt te weinig auto’s, gaat 200 mensen ontslaan

Lotus heeft in 2022 veel te weinig auto’s gebouwd. Niet gek, want het enige model op de markt was de Emira. De productie daalde met meer dan 60 procent ten opzichte van een jaar eerder en dus moeten er in het Britse Hethel koppen rollen.

Hoe raar kan het lopen? In 2021 maakte Lotus nog een recordjaar door, met 1566 verkochte auto’s, om anderhalf jaar later aan te kondigen dat er 200 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen.

Lotus leed in 2022 een behoorlijk verlies

De sportwagenproductie lag vorig jaar op slechts 567 auto’s. Dat kwam niet alleen door het verdwijnen van de Elise, Exige en Evora, maar ook door problemen met de onderdelenvoorziening. Lotus leed een verlies van 145 miljoen pond (omgerekend 167 miljoen euro).

Reclame voor sigaretten is alleen op een Lotus Evija cool

Volgens Lotus was 2022 gewoon een slecht jaar en zit de fabrikant voor 2023 weer op een recordkoers. Toch gaat er gereorganiseerd worden. Het zijn vooral administratieve en engineeringbanen die op de tocht staan.

Aan de andere kant investeert het Chinese moederbedrijf Geely meer dan 500 miljoen pond (zo’n 567 miljoen euro) in het research and development-centrum van Lotus.

Autovisie positief over elektrische Eletre

In de afgelopen twaalf maanden bouwde Lotus alleen de Emira. Inmiddels zijn ook de eerste klantenexemplaren van de elektrische hypercar Evija afgeleverd en komt de serieproductie van de Eletre op gang.

Autovisie reed al met de volledig elektrische sport-SUV en was danig onder de indruk. Bekijk de review van testredacteur Dries van den Elzen op het Youtube-kanaal van Autovisie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.