Autovisie
Autovisie Nieuws 17 jul 2019
Leestijd: 3 minuten

Lotus Evija is een 2.000 pk sterke volledig elektrische hypercar

Na een jarenlange afwezigheid van de automarkt komt Lotus terug. En hoe! De Britse autofabrikant toont een prachtige elektrische hypercar met maar liefst 2.000 pk uit vier elektromotoren. Zeg hallo tegen de Lotus Evija.

Lotus Evija

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen, want dat doet Lotus ook met deze auto. We hebben het hier over een £1,7 miljoen kostende vierwielaangedreven volledig elektrische hypercar. Hij heeft 2.000 pk en 1.700 Nm op de wielen staan waarmee hij binnen drie seconden van stilstand naar 100 km/h sprint. Deze sprint zou desgewenst doorgezet kunnen worden tot een topsnelheid van meer dan 320 km/h. Specifiekere cijfers heeft Lotus nog niet, omdat de gepresenteerde Evija nog niet het uiteindelijke productiemodel is. Uiteindelijk komen er 130 exemplaren van de band rollen.

800 kW

De Lotus Evija heeft nog een snelheidstrucje uit de hoge hoed gehaald. Aangezien het een elektrische auto op batterijen is, moet hij opladen. Iets wat doorgaans lang duurt. Maar de Evija heeft ‘s werelds snelst ladende accu’s. De auto is in staat om een laadsnelheid van 800 kW te accepteren. Daarmee kan 70 kWh batterij binnen 9 minuten volledig opgeladen worden. Probleem is wel dat er nog geen 800 kW-laders commercieel beschikbaar zijn. Maar met een 350 kW-lader gaat opladen binnen 18 minuten. Op een volle lading komt de Lotus Evija maximaal 400 kilometer ver.Lotus Evija

Maar dat is nog niet alles, want Lotus is keihard bezig geweest met de balans tussen dagelijks gebruik en het zwaardere racewerk op het circuit. Daarom heeft het de 1680 kilogram wegende auto niet alleen een extreem laag zwaartepunt, maar kan de adaptieve vering ook in drie standen gezet worden. Voor maximale prestaties zowel op de straat als op het circuit is er ook gekeken naar ongeveerd gewicht. Om die reden rolt de Lotus Evija op magnesium velgen van 20 inch voor en 21 inch achter. Het remsysteem is gemaakt van aluminium en grijpt zich vast op carbon ceramic schijven.

Warmte

Maar om te kunnen racen met een elektrische auto moet er een groot probleem getackeld worden: warmte-ontwikkeling. Hoe meer je van een accu vraagt, hoe heter hij wordt en hoe slechter hij gaat presteren. Zeer ongewenst dus. Daarom heeft de Evija maar liefst vier radiatoren om het accupakket koel te houden tijdens zwaarder gebruik.

Lotus Evija

Het opvallendst aan de nieuwe Lotus is wellicht zijn styling. Zowel binnen als buiten is deze erg minimalistisch met golvende en vooral functionele lijnen. Zo zijn de met remlichten omringde gaten daar geplaatst om de downforce van de auto te verhogen. Ook helpen ze mee om de lucht zo ‘schoon’ mogelijk langs de auto te laten vloeien. Iets waar de gleuven in de motorkap ook aan mee moeten dragen. De lijnen worden enigszins onderbroken door de uitklappende vleugel en de immense diffuser aan de achterkant. Deze heeft overigens een werkende DRS.

Lucht

Binnenin is het eigenlijk is er vooral lucht te vinden. Dat deed Lotus expres omdat ze de relatief kleine cockpit toch ruimtelijk wilde laten aanvoelen. Er is daarom geen echt dashboard, maar eerder een balk geplaatst. Hierachter is niets terug te vinden. Ook de middenconsole is niets meer dan een, met gebrek aan betere verwoording, plank met knopjes erop. Zelfs het stuur is minimalistisch gehouden. Daarbij is wel gelet op bruikbaarheid. Hiervoor is de hulp van een professionele coureur ingeschakeld

Lotus Evija

Al met al heeft Lotus hiermee een zeer speciale wagen neergezet. Een die vanaf nu te reserveren is voor een schamele £250.000,-. Hiervoor krijgt u een productieslot en kan de auto op een later moment volledig naar wens aangekleed worden. De productie moet ergens volgend jaar van start gaan.

Bron: Lotus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.