Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 10 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Lotus Emira GT4: ‘de laatste en beste circuitracer met brandstofmotor’

Een paar maanden geleden introduceerde Lotus de nieuwe Emira. Dat is de laatste sportwagen van het merk met een verbrandingsmotor. Van deze straat-versie maken de Engelsen nu een lichtgewicht racemonster genaamd de ‘Lotus Emira GT4’.

De circuitauto is gebouwd in samenwerking met RML Group, bekend van de successen in fabrieks-raceklasses met onder andere Nissan en Chevrolet. Lotus wil met behulp van RML een knallend einde geven aan de racerij met brandstofmotoren.

Minder gewicht, maar toch de zware V6

Hiervoor maakt het de Lotus Emira een stukje lichter. Het reguliere model weegt 1405 kilogram, de circuitracer is 145 kilogram afgevallen. Bedenk echter ook dat Lotus kiest voor een zwaardere aandrijflijn.

Lotus Emira GT4
Het conceptmodel van de Lotus Emira GT4. (Afbeelding: Lotus)

Bij de straatvariant is er keuze uit een 2,0-liter viercilinder turbomotor van Mercedes-AMG of een 3,5-liter V6 met supercharger van Toyota. Bij de GT4 heb je geen keuze, de Japanse motor ligt altijd achter de voorstoelen van de Lotus Emira GT4 en is goed voor een maximaal vermogen van 400 pk. Dit motorblok is gekoppeld aan een sequentiële versnellingsbak, met schakelflippers achter het stuur. De transmissie stuurt het vermogen enkel naar de achterwielen.

De Lotus Emira GT4 is klaar voor het circuit

Zowel het interieur, de carrosserie als de aerodynamica zijn voor de GT4-raceklasse verbeterd. Daarnaast krijgt de competitieauto een gigantische spoiler, een 96 liter grote brandstoftank en een aangepast remsysteem.

Lotus Emira GT4
(Afbeelding: Lotus)

Om zo hard mogelijk de bocht door te kunnen beschikt de Lotus Emira GT4 over schroefveren van Öhlins en op het circuit georiënteerde Pirelli GT4-banden. Voor de veiligheid – en om aan de FIA-regels te voldoen – wordt de bestuurder omsloten door een rolkooi en blijf je door de vierpuntsgordel strak in de sportstoelen hangen.

Dit zijn de elektroplannen van Lotus, volgend jaar al een SUV

De prijs van de Lotus Emira GT4 is nog niet bekend. Ook het productieaantal is nog onduidelijk. De Britten gaan een aantal auto’s bouwen voor 2022, maar bij meer vraag komt er nog een serie in 2023. De auto wordt dit jaar officieel gelanceerd tijdens een event op het testcircuit van Hethel (Engeland).

Lotus Emira GT4
(Afbeelding: Lotus)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.