Autovisie
Autovisie Nieuws 21 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Lincoln volgt andere elektrokoers dan moeder Ford

Ford mag dan hebben geroepen vanaf 2030 alleen nog elektrisch aangedreven modellen in zijn leveringsprogramma te hebben, dat statement geldt alleen voor de Europese markt. Elders op deze planeet blijft Ford op dat moment modellen met verbrandingsmotoren aanbieden. Het zustermerk Lincoln gaat volledig over op geëlektrificeerde aandrijflijnen. Puur elektrisch is er net als bij Ford een onderdeel van.

Lincoln is het luxemerk van Ford, dat momenteel alleen via grijze import in ons land wordt aangeboden. Ford zelf had twee decennia terug de intentie om de toenmalige producten ook in Europa aan te bieden, want met de modellen voorzien van een Ford-merkwapen kon het in de hogere segmenten geen voet aan de grond krijgen. De Scorpio verdween en inmiddels zijn ook de dagen van de Mondeo geteld. Met de Explorer biedt het Amerikaanse merk een hogere klasse aan.

Lincoln Zephyr Reflection preview
Lincoln Zephyr Reflection preview

Wereldwijd

Lincoln wordt nu in Noord-Amerika en China verkocht en de autobouwer is voornemens het label nog lang te voeren en op termijn de honderdste verjaardag van het merk te vieren. Om te overleven wijzigt de fabrikant zijn koers als het gaat om de aandrijflijnen. Over enkele jaren moeten alle types met een geëlektrificeerde motor op de prijslijst staan. De Amerikanen kiezen voor volledig elektrisch, plug-in hybride en hybride. Anders dan het moederconcern gaat Lincoln geen onderscheid maken tussen de verschillende verkoopmarkten. Alle landen waar de producten van het luxemerk in de verkoop zijn, krijgen geëlektrificeerde motorversies op de prijslijst.

Lincoln Zephyr Reflection preview
Lincoln Zephyr Reflection preview

Specifiek platform

Volgend jaar start de weg van elektrificatie met de lancering van de eerste elektrische Lincoln. Dat model moet in zowel in Noord-Amerika als in China op de markt komen. Het model beschikt over een compleet nieuwe architectuur, die specifiek voor een elektromotor en accupakket is ontworpen. Lincoln zou het platform zo hebben getekend dat het naast achterwielaandrijving ook vierwielaandrijving kan bieden. De extra aangedreven as komt voort uit de plaatsing van een elektromotor op de voorste as. Op de architectuur plant Lincoln minimaal vier modellen. Het kwartet moet ervoor zorgen dat in 2025 de helft van Lincolns verkoopvolume uit elektrische modellen bestaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.