Autovisie
Autovisie Nieuws 11 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Lexus staakt verkoop SUV-model na mega-wachtlijst

De orderboeken voor de Lexus LX zijn tijdelijk gesloten, nu blijkt dat de vraag groter is dan het aantal beschikbare auto’s. De wachtlijst was opgelopen tot liefst vier jaar.

Blijkbaar vond Lexus een levertijd van drie jaar aanvaardbaar. Ook drie-en-een-half jaar wachten op de luxueuze LX achtte de fabrikant redelijk. Maar nu de wachttijd maar liefst vier jaar bedraagt, grijpt de autobouwer in. De verkoop voor de Japanse markt wordt stopgezet en daarvoor is niet de duur van de wachttijd de hoofdreden. Met vier jaar komt de fabrikant in de knoei met de levenscyclus van de grote SUV. De auto mag dan eerder dit jaar op de Japanse markt zijn verschenen, over vier jaar ondergaat de mastodont zijn gebruikelijke tussentijdse opfrisser. Dat betekent dat wie nu zou bestellen, een opgefriste en opgewaardeerde versie zou krijgen. De fabrikant heeft dat model nog niet gecommuniceerd.

Productiecapaciteit

Lexus is open over de leveringsproblemen. Op de Japanse website van het merk staat: “De LX is erg popular, en niet alleen in Japan. Overal in de wereld is de vraag groot. We ontvangen dermate veel orders dat het onze productiecapaciteit overstijgt.” Het probleem doet zich niet alleen in Japan voor, ook in de Verenigde Staten stromen de orders binnen. In Amerika is er vooralsnog geen verkoopstop, zo bericht Automotive News Europe. Lexus LX600

Leveringsproblemen

De Lexus LX is voor het moederconcern Toyota niet het enige type dat voor leveringsproblemen zorgt. Al eerder werd de verkoop van de eigen LandCruiser stopgezet. Ook hier liep de vraag niet in de pas met de beschikbaarheid van de SUV. Voor de LandCruiser 300 bedraagt de wachttijd nu vier jaar.

Krijgt de Lexus UX een broertje?

Niet voor Nederland

De LX is geen model dat op de Nederlandse prijslijst staat. Voor de Europese markt is de RX het grootste model en dat blijft de SUV ook. De LX is hoofdzakelijk voor de Amerikaanse markt bedoeld, al zal de auto ook in het Midden-Oosten gretig aftrek vinden. De nieuweling is alweer de vierde generatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.