Autovisie
Autovisie Nieuws 30 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Grille Lexus is groot, maar niet uniek

Trots is Lexus erop, de enorme grille op zijn modellen. Het is een verwijzing naar de oorsprong van het concern. Maar hoe fier de Japanners ook op het ontwerp van het luchtrooster zijn, de autobouwer kan het spindle grille-ontwerp niet claimen.

Bij IP Australia probeert Toyota al jaren het ontwerp van de Lexus-grille met zijn weefstructuur als handelsmerk te deponeren. Keer op keer wordt de aanvraag afgewezen, zo bericht het Australische Carsales. IP Australia, het federale agentschap dat intellectuele eigendomsrechten en wetgeving met betrekking tot octrooien beheert, ziet de grille niet als iets unieks. En zo werd vorige maand wederom de aanvraag van Lexus’ moedermaatschappij Toyota Motor Company afgewezen.

Beeldmerk

Volgens Carsales is Toyota al jaren bezig om de grille van Lexus te beschermen tegen kopieergedrag. Nu, twintig jaar later, is het de Japanners nog steeds niet gelukt. Alleen al tussen mei 2020 en november 2021 wees IP Australia drie maal de aanvraag van Toyota af. De autobouwer is volgens Carsales van mening dat de grille een handelsmerk moet zijn, want het is “een verzonnen vorm die geen functioneel voordeel aan het voertuig geeft”.

De autobouwer voerde als argument op dat de spindelgrille wordt gebruikt als een beeldmerk van oorsprong en wordt direct geassocieerd met Lexus. Bij IP Australia denkt men er anders over en tijdens de hoorzitting voerde de woordvoerder van de organisatie op: “De grille van de Lexus-modellen onderscheidt zich niet van grilles op andere merken. Er zijn vergelijkbare roosters op voertuigen”.

Sjoerds Weetjes #96: Waarom is die Lexus-grille zo groot?

Autovisie Kennisquiz: Deze ‘herken-de-Lexus-test’ is lastiger dan je denkt

De uitspraak is dat het rooster zowel functionele als visuele doeleinden dient en dat het niet op zichzelf staat als handelsmerk, zoals bijvoorbeeld het L-embleem of het woord Lexus. De Japanse autobouwer stelde de spindlegrille op de Lexus LF-Gh concept voor. Op de nieuwe RX past het merk een nieuwe versie toe. Dat exemplaar slaat een brug tussen de traditionele grille en de neuspartijen van elektro-auto’s.

lexus-gsf-02-1

Video spindlegrille

Het is zonder twijfel het meest besproken designelement op een Lexus: de grote grille. De een vindt hem mooi, de ander afschuwelijk, maar er zit een heel duidelijk idee achter het ontwerp. In aflevering 96 van Sjoerds Weetjes legde Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen de betekenis van de zogenoemde ‘spindle grille’ uit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.