Remco Slump
Remco Slump Nieuws 17 nov 2022
Leestijd: 1 minuut

Laagterecord! In Rusland worden nauwelijks nog nieuwe auto’s verkocht

De Russische president Poetin maakt zich zorgen en noemt de situatie op de binnenlandse automarkt “niet makkelijk”. Eigen schuld, want door de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland is het aantal nieuw verkochte auto’s tot een absoluut dieptepunt gedaald.

Tien jaar geleden werden er in Rusland zo’n 3 miljoen nieuwe auto’s per jaar verkocht. Twee jaar later, in 2014, besloot Poetin de Krim binnen te vallen. Door Westerse sancties – en later de wereldwijde coronacrisis – zakte de markt naar 1,6 miljoen voertuigen in 2021.

Automarkt Rusland onder de 1 miljoen voertuigen

Voor dit jaar voorspelt Maxim Sokolov, directeur van Avtovaz, het moederbedrijf van Lada, een dramatische daling. “Het is al heel wat als we in december op 650.000 tot 700.000 blijven steken”, zei hij tegen persbureau Reuters. En dat betekent dat de Russische autoverkopen voor het eerst ónder de 1 miljoen zakken.

Buitenlandse fabrikanten hebben zich teruggetrokken

Sinds Rusland de oorlog in Oekraïne begon, hebben alle buitenlandse autofabrikanten zich teruggetrokken. Daarbij is het voor de eigen merken moeilijk geworden om de productie op peil te houden, want door de Westerse sancties is het lastig om aan voldoende onderdelen te komen. Lada bouwt nu noodgedwongen nieuwe auto’s zonder airbags en ABS.

Poetin wil dat niemand misbruikt van de schaarste

De economie van Rusland zit in het slop. Consumenten hebben minder te besteden, maar de prijzen stijgen hard. Poetin wil nu dat de mededingingsautoriteit de autoprijzen in de gaten gaat houden. Hij wil niet dat bedrijven misbruik gaan maken van de schaarste. Avtovaz-topman Sokolov is niet optimistisch. “We hebben nog nooit voor zo’n grote uitdaging gestaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.