Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 14 jul 2021
Leestijd: 1 minuut

Kopers sjoemeldiesels Volkswagen hebben recht op forse compensatie

Mensen en bedrijven die zogenoemde sjoemeldiesels hebben gekocht van Volkswagen hebben recht op in totaal honderden miljoenen euro’s compensatie.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in de claimprocedure van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en ook een aantal Nederlandse autodealers.

Geld terug voor kopers van 150.000 auto’s

Wie een nieuwe Volkswagen, Audi, SEAT of Škoda kocht met zogeheten sjoemelsoftware, heeft recht op een prijsverlaging van 3000 euro. Voor een tweedehands auto is dit 1500 euro. Het geldt voor ongeveer 150.000 auto’s die consumenten kochten bij autodealers die de claimstichting heeft betrokken in de rechtszaak.

Een koper mag verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet. Doet die dat niet dan is een auto minder waard dan de koopprijs, redeneert de rechter. Tegen de uitspraak kan nog beroep worden aangetekend. Bezitters van een VW, Audi, SEAT of Škoda kunnen bij de stichting checken of ze in aanmerking komen voor geld terug.

Ex-hoofdrolspelers dieselgate moeten miljoenen aan Volkswagen betalen

Schandaal blijft Volkswagen geld kosten

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. In sommige landen zijn ook al vergoedingen uitgekeerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.