Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 25 apr 2021
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe aanklachten tegen Volkswagen: dieselgate krijgt staartje

De Duitse justitie heeft nog eens vijftien bestuurders van Volkswagen en een toeleverancier aangeklaagd vanwege het dieselschandaal (‘Dieselgate’) dat jaren geleden speelde bij de automaker.

Zij worden verdacht van medeplichtigheid aan fraude in combinatie met belastingontduiking. Dat is echter niet het enige. Vals adverteren en het indirecte verantwoordelijkheid voor het onterecht afgeven van certificaten staat ook op de lijst met aanklachten.

Volkswagen na 7 jaar nog niet van dieselgate af

De openbaar aanklager van Braunschweig heeft niet bekendgemaakt wie er nu zijn aangeklaagd. Eerder werd voormalig VW-topman Martin Winterkorn al samen met vier anderen verantwoordelijk gehouden voor de sjoemeldiesels. Hun rechtszaak is vanwege de coronapandemie verschoven naar september.

Het schandaal met sjoemeldiesels gaat terug tot 2014. Volkswagen bedacht een ‘hack’ die zorgde dat de motor in een minder vervuilende stand terechtkwam. Maar dat alleen tijdens een uitstoottest. Zo kregen de auto’s een gunstiger milieulabel, want bij normaal gebruik stootten de auto’s aanzienlijk meer uit dan beloofd. Het schandaal heeft Volkswagen al tientallen miljarden euro’s gekost aan boetes en schadevergoedingen.

‘Dieselgate gaat Volkswagen nog minstens 3 miljard kosten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.