Autovisie
Autovisie Nieuws 25 apr 2021

Chiptekort houdt aan: klappen voor Mitsubishi en Volkswagen

Het chiptekort blijft de auto-industrie plagen. In januari luidden fabrikanten de noodklok en er lijkt weinig verbetering te ontstaan. Vandaag komen Mitsubishi en Volkswagen met slecht nieuws.

De Japanse autofabrikant Mitsubishi Motors gaat zijn wereldwijde productie volgende maand met 16.000 voertuigen verlagen vanwege het chiptekort. Volkswagen verwacht nog hardere klappen te krijgen dan in het eerste kwartaal van 2021.

Mitsubishi schroeft productie terug

In februari lag de productie van Mitsubishi op bijna 89.000 auto’s. In maart kondigde het bedrijf al aan dat de productie in Japan die maand met 4000 tot 5000 auto’s zou worden verlaagd en dat werd gekeken naar de plannen voor april.

Autoproductie krijgt klappen door nijpend tekort aan chips

Volkswagen verwacht nieuwe klappen

De gevolgen van het chiptekort voor Volkswagen vallen in het huidige kwartaal waarschijnlijk groter uit dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat heeft bestuurder Wayne Griffiths van Volkswagens Spaanse dochter Seat gezegd tegen zakenkrant The Financial Times. Zowel het moederbedrijf als toeleveranciers waarschuwen daarvoor.

Door de waarschuwing komt de mogelijkheid dat Volkswagen verlies lijdt in het tweede kwartaal. In de eerste periode moest het bedrijf al fabrieken stilleggen vanwege het tekort aan halfgeleiders en ook in het tweede kwartaal gebeurt dat. Dit betekent dat de vaste kosten voor die fabrieken grotendeels doorlopen, maar dat het bedrijf veel minder auto’s kan produceren en verkopen om die kosten weer goed te maken.

Bouwen als er chips beschikbaar zijn

“Het draait allemaal om flexibiliteit op dit moment”, stelt Griffiths. De fabriek van Seat in de buurt van Barcelona besluit nu steeds kort tevoren welke modellen er gebouwd zullen worden. “We moeten bouwen als er chips beschikbaar zijn.”

Wereldwijd hebben grote autobedrijven veel hinder van het chiptekort. Zo legden eerder al bijvoorbeeld Volkswagen, Daimler, General Motors (GM) en Toyota Motor fabrieken of productielijnen tijdelijk stil. Donderdag maakte het Britse Jaguar Land Rover nog bekend tijdelijk de productie in twee fabrieken te stoppen. Chipmakers hebben vanwege de grote vraag naar chips voor bijvoorbeeld laptops en smartphones voor het vele thuiswerken en ook spelcomputers moeite om aan de behoefte vanuit de auto-industrie te voldoen.

Reageer op artikel:
Chiptekort houdt aan: klappen voor Mitsubishi en Volkswagen
Sluiten