Autovisie
Autovisie Nieuws 4 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Dieselgate: Oud-VW-baas Martin Winterkorn aangeklaagd

Martin Winterkorn, oud-directeur van Volkswagen, is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het misleiden van de autoriteiten met betrekking tot dieselgate. De Amerikaanse justitie houdt hem medeverantwoordelijk voor het sjoemelschandaal bij Volkswagen.

dieselschandaal

Volgens de aanklacht heeft Winterkorn als algemeen directeur van Volkswagen toestemming gegeven om Amerikaanse onderzoekers om de tuin te leiden. Hem wordt samenzwering en fraude ten laste gelegd. Volgens procureur-generaal Jeff Sessions was de absolute top van Volkswagen op de hoogte van de sjoemelpraktijken met de uitstoot van diesels. “Als je de Verenigde Staten probeert te misleiden, zal je een hoge prijs betalen”, zei hij. Wat dan wel de vraag oproept waarom er nooit iemand is aangeklaagd voor het veel ergere schandaal bij General Motors, dat tien jaar lang wist van levensgevaarlijke problemen met contactsloten.

Negende aanklacht

Winterkorn – die van 2007 tot en met 2015 topman van Volkswagen was – heeft altijd beweerd dat hij niks wist van de sjoemelsoftware in dieselmotoren. Hij is de negende (voormalig) medewerker van Volkswagen die is aangeklaagd. Eerder kregen twee technici – Oliver Schmidt en James Liang – al jarenlange gevangenisstraffen opgelegd voor hun rol in dieselgate. Sindsdien hebben nog zes anderen een aanklacht aan de broek gekregen, maar slechts één ervan is gearresteerd. Net als Winterkorn verblijven de andere vijf in Duitsland, waar ze niet hoeven te vrezen voor uitlevering aan de Verenigde Staten.

Toestemming gegeven

In de aanklacht tegen Winterkorn staat overigens dat hij wel degelijk wist van de sjoemelsoftware. Hij zou tussen mei 2014 en juli 2015 geïnformeerd zijn. Daarna heeft op 27 juli 2015 een spoedvergadering plaatsgevonden omdat de turbodiesels van Volkswagen hun Amerikaanse typegoedkeuring dreigden kwijt te raken. Er is een PowerPoint-presentatie gebruikt tijdens die vergadering, waarin uit de doeken werd gedaan hoe Volkswagen de regelgevers heeft misleidt. Winterkorn zou daarop zijn toestemming hebben gegeven om de boel te blijven verbergen voor de Amerikaanse autoriteiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.