Autovisie
Autovisie Nieuws 30 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Kia Xceed legt testkilometers op Nederlandse weg af

Kijk eens wat we hier hebben! Dit is de nieuwe Kia ‘Xceed’ die de Zuid-Koreaanse autobouwer pas deze zomer aan het publiek laat zien. De crossover op basis van de Ceed reed vandaag zonder camouflage op de Nederlandse snelweg en werd door Lauryan Flipsen opgemerkt.

Foto Lauryan Flipsen

De Xceed is zoals geschreven gebaseerd op de Ceed en zal het kwartet varianten completeren. De crossover komt naast de vijfdeurs hatchback, stationwagon en Proceed in het gamma. Kia zelf spreekt van een CUV, ofwel een Crossover Utility Vehicle. Het concept van de auto is vergelijkbaar met dat van de Mercedes GLA. Het is een opgehoogde hatchback, al deelt de Xceed -een naam die nog niet definitief is- geen enkel plaatwerkdeel met de vijfdeurs Ceed. Hij is langer en hoger dan de vijfdeurs hatchback. Het platform daarentegen is identiek aan de Ceed, net als het motorenaanbod. Verschil is er aan de binnenzijde. De Ceed CUV krijgt een aangepast dashboard met aan de voorzijde een 10,25 inch groot scherm, dat optioneel voor de andere carrosserievarianten beschikbaar komt.

 

Kia Xceed discussie

 

De variant is het resultaat van Kia’s designafdeling, die het model tekende en daarna aan het management en de marketingafdeling voorlegde. De directie van de fabrikant ging niet direct overstag. In de oorspronkelijke planning wilde het merk slechts drie carrosserievarianten. Maar door de CUV ging het management twijfelen tussen de Proceed en de Xceed. Uiteindelijk toonde de directie lef door beide varianten in ontwikkeling te nemen. Ook vanuit Australië en Amerika is positief op de Xceed gereageerd. Het is nog niet bekend of het model ook daar in de verkoop gaat. In Europa zal de CUV naar verwachting 50% van de Ceed-afzet voor zijn rekening nemen.

Kia Xceed prijzen

 

In Europa komt de Xceed later dit jaar op de markt, maar de auto zal officieel in juni voor het eerst aan het publiek worden getoond. Hij komt boven de vijfdeurs Ceed in het programma. Wat prijsstelling betreft, zal het prijsverschil in Europa 2.500 tot 3.000 euro groot zijn. Op de Nederlandse prijzen is het nog even wachten.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.