Autovisie
Autovisie Nieuws 3 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Keert Datsun nóg een keer terug?

Wordt Datsun de Heintje Davids van de auto-industrie? Het merk verdween, keerde terug, verdwijnt opnieuw en keert mogelijk ooit nog eens terug. Volgens het doorgaans zeer goed geïnformeerde autovakblad Automotive News Europe (ANE) zou Nissan het label Datsun in de nabije toekomst weer kunnen gebruiken.

Datsun, ooit het moedermerk van wat we vandaag de dag als Nissan kennen, werd in 1986 van de markt gehaald. In 2013 keerde het plotseling terug. Onder het merk bracht het moederbedrijf betaalbare en eenvoudige modellen voor de economische groeimarkten, zoals India. Toch besloot Nissan om daarmee na een jaartje of negen te stoppen. Maar dat afscheid is niet definitief, zo krijgt ANE te horen.

Afrika en Azië

Onder de merknaam Datsun zouden in de toekomst zomaar elektrische auto’s kunnen verschijnen. Die modellen zijn dan niet voor bijvoorbeeld Amerika, Europa en Japan bedoeld, maar voor economisch opkomende markten. De benzinemodellen werden tot voor kort in Rusland en Indonesië gebouwd, afgelopen maand eindigde de productie in India. De verkoop van deze modellen vond plaats in landen, zoals Zuid-Afrika en Nepal. Nu blijkt dat de afzet achterblijft bij de verwachtingen, schrapt het concern het merk. Volgens ANE was de verkoopdoelstelling 300.000 eenheden op jaarbasis. Sinds 2014 zijn er echter slechts 470.000 Datsuns verkocht. Nee, niet per jaar, overall. De fabrikant gaat nu verder met alleen de merken Nissan en Infiniti.

Elektromodellen

Nissan stoot Datsun niet af. Het houdt het merk achter de hand om er later bijvoorbeeld elektrische modellen onder te hangen voor opkomende markten. Het is een gedachte binnen de Nissan-gelederen. Er is nog geen besluit over genomen.

Hoe liefhebbers Datsun kennen

Goedkope, kleine en iets wat saaie benzineauto’s, dat is niet waar de liefhebbers Datsun van kennen. Jordy Koelhuis ging op zoek naar misschien wel een van de mooiste Datsuns ooit gemaakt: de 240Z. Hij importeerde een exemplaar uit de Verenigde Staten en voorzag ‘m van Nederlandse kentekenplaten.

Gematst door het RDW: maak kennis met de Datsun 240Z van Jordy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.