Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 21 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Kan dit!? Dodge Challenger maakt gehakt van Tesla Model S Plaid

Tja, het staat er echt. De nieuwste en meest krankzinnige Dodge Challenger is sneller dan de net zo bizarre Tesla Model S Plaid. En het gaat gewoon om een productieversie die Dodge zélf bouwt.

De Dodge Challenger is de absolute Amerikaanse muscle car. In de afgelopen jaren brachten de Amerikanen al tal van krankzinnige versies uit, maar de meest recente uitvoering slaat wel echt alles. Dit is de SRT Demon 170!

Vermogen Dodge Challenger SRT Demon 170

Die toevoeging 170 verwijst naar de Hellephant C170 ‘crate’ motor, en daar is waar het hier allemaal om draait. In het verleden heeft Dodge al bewezen waartoe die krachtbron allemaal in staat is, maar voor deze Challenger SRT Demon 170 heeft het er nog eens een enorme supercharger, nieuwe cilinderkop, betere injectoren en een geoptimaliseerde gasklep opgeschroefd. Het resultaat is – in het gunstigste geval – een krankzinnige 1025 Amerikaanse horse power. Daarmee is het de sterkste Dodge die ooit af fabriek is gebouwd.

Althans, als je de benzinetank met E85 vult. Pomp je E10, dan perst de SRT Demon 170 er ‘slechts’ 900 Amerikaanse paarden uit. Het bizarre is: al dat vermogen gaat nog altijd, zoals het een Challenger betaamt, naar enkel de achterwielen. Wil je al het vermogen gebruiken, dan doe je er goed aan om de speciale 315 millimeter brede banden om het 17-inch lichtmetaal te houden.

Plakkerige banden

Dat zijn speciale en ultraplakkerige banden voor op de dragstrip, en die zorgen voor optimale tractie. Als alle sterren dan in de juiste positie staan, zegt Dodge dat deze Challenger SRT Demon 170 in 1,66 seconden naar 60 mijl per uur (96 km/h) sprint. Krankzinnig! De Tesla Model S Plaid doet hetzelfde kunstje in 1,99 seconden (met normale banden, dat dan weer wel). Of de Challenger dat echt waar kan maken, valt nog te bezien. Wij wachten in ieder geval rustig op de eerste beelden.

De Dodge Challenger SRT Demon 170 is daarmee een waanzinnig uitzwaaimodel voor een geweldige reeks van muscle cars. Vandaar ook dat dit krankzinnige model in gelimteerde oplage wordt gebouwd. Al valt dat nog mee. Dodge meldt dat het in totaal 3300 exemplaren van de SRT Demon 170 gaat bouwen. 3000 daarvan blijven in de Verenigde Staten, 300 zijn voor de Canadeze markt bedoeld. Prijzen beginnen er vanaf iets meer dan 96.000 dollar, oftewel net geen 90.000 euro. Geen gek bedrag voor zoveel vermogen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.