Remco Slump
Remco Slump Nieuws 26 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Kan deze bestelbus het record pakken op de Pikes Peak-heuvelklim?

Nou ja, bestelbus… Er passen niet zoveel dozen Hello Fresh achter in de Ford SuperVan 4. Hij is de voortzetting van Fords traditie om krankzinnige motoren in de Transit te lepelen. De elektrische SuperVan 4 heeft maar liefst 2000 pk.

De Pikes Peak International Hill Climb is een heuvelklim die al meer dan honderd jaar bestaan. Vroeger was hij deels onverhard – bekijk hier de legendarische film Climb Dance – nu is het 20 kilometer lange traject geasfalteerd.

Pikes Peak-winnaar Romain Dumas achter het stuur

Het event wordt gehouden op 25 juni, in de westelijke Amerikaanse staat Colorado. Ford komt aan de start met de SuperVan 4, die wordt bestuurd door Pikes Peak-specialist Romain Dumas.

Ford Supervan
(Afbeelding: Ford)

De 45-jarige Fransman heeft één keer het Fia World Endurance-kampioenschap gewonnen, drie keer de 24 uur van Le Mans, één keer de Fia R-GT Cup en vier keer Pikes Peak.

Sterker nog, Dumas heeft het absolute baanrecord op zijn naam staan. In 2018 stuurde hij de Volkswagen ID.R in slechts 7:57,148 minuten omhoog naar de top op 4302 meter. Het Pikes Peak-parcours heeft 156 bochten.

Bentley ziet recordpoging op Pikes Peak in rook opgaan

Ford Model T al in 1916 op de Pikes Peak-heuvelklim

De race werd in 1916 voor het eerst gehouden. Ford deed ook toen al mee, met een Model T, die er 28 minuten en 3 seconden over deed om te finishen.

Dragrace Audi Sport Quattro S1 Pikes Peak vs RS 6 Avant – Video

SuperVan 4 met vier elektromotoren met 2000 pk

De Ford SuperVan 4 wordt aangedreven door vier elektromotoren, die samen een vermogen van 2000 pk leveren. Op zijn 50 kWh-batterijpakket kan de knotsgekke ‘bestelbus’ slechts 35 kilometer rijden. Genoeg voor een race.

Ford Supervan
(Afbeelding: Ford)

Vorig jaar deed de SuperVan 4 mee aan de heuvelklim tijdens het Goodwood Festival of Speed. Daar kon het publiek kennismaken met het krankzinnige sprintvermogen van het apparaat: van stilstand naar 100 km/h in minder dan 2 seconden.

McLaren P1 LM bedwingt Pikes Peak – VIDEO

Ford zegt dat de SuperVan 4 in de basis een gewone E-Transit is, maar daar geloven we weinig van. Misschien is het waar, maar dan is de basis heel erg klein. Al heeft de SuperVan 4 wel een afneembare trekhaak, waarmee-ie zowaar 2250 kilo mag trekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.