Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 7 sep 2020
Leestijd: 1 minuut

‘JLR SVO niet te vergelijken met BMW M of Mercedes-AMG’

Net als bijvoorbeeld Audi, Mercedes-Benz en BMW heeft Jaguar Land Rover een sublabel: SVO. Maar die divisie van het Britse merk heeft een andere filosofie dan het RS-, AMG- en M-label.

Een vergelijking tussen deze verschillende divisies is snel gemaakt, maar die gaat volgens JLR zelf niet helemaal op. In een wereld waarin het tegenwoordig helemaal hip is om een label op een model te plakken dat qua uiterlijk en prestaties wat van zijn reguliere broers af staat, proberen de Britten iets anders te doen.

Special Vehicle Operations

Zes jaar geleden richtte het concern Special Vehicle Operations (SVO) op, waarmee het toch al exclusieve auto’s nóg een tikje specialer maakt. “Veel van dit soort divisies richten zich bij elke auto puur op performance”, zegt Michael van der Sande, directeur bij SVO. “Daarmee gooi je eigenlijk een hoop modellen op dezelfde berg: karakters kruipen naar elkaar. Wij proberen wat anders te doen en kijken naar het karakter van de onderliggende auto. Bij SVO schuiven we dan alle knoppen op tien of zelfs elf.” 

“Dat betekent dat als we een Jaguar F-Pace en een Range Rover Velar aanpakken, je twee heel verschillende auto’s krijgt. Want de Jaguar is van zichzelf al wat sportiever, de Velar is meer gericht op luxe. Dat karakter versterken we nog eens bij SVO en dus blijven dat twee verschillende auto’s. Als we onze auto’s allemaal zouden optimaliseren op het gebied van prestaties, dan geef je zo’n auto geen coherent karakter. Het betekent dat sommige auto’s van ons wel meedoen met bijvoorbeeld die Duitse producten. Maar aan de verkoopcijfers kunnen we zien dat we daar ook goed toe in staat zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.