Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 30 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Jeep Grand Cherokee gaat vergroenen, maar laat 5,7-liter V8 niet varen

Jeep trekt het doek van de nieuwe Grand Cherokee. Naast een geheel nieuw design krijgt de 4×4 een plug-in hybride aandrijflijn tot zijn beschikking.

In 1992 kwam de allereerste Grand Cherokee op de markt. Inmiddels is het merk aangekomen bij de vijfde generatie. En dit is wellicht dé generatie die aantrekkelijk is voor de Nederlandse rijder.

Een plug-in hybride Jeep Grand Cherokee

Jepe introduceert namelijk voor het eerst een plug-in hybirde Grand Cherokee. Die gaat door het leven onder de inmiddels bekende stekkeraanduiding 4xe, en heeft naast een 2,0-liter benzinemotor ook twee elektromotoren aan boord. Het gaat om dezelfde opstelling als in de recent gepresenteerde Wrangler 4xe. De conventionele dynamo dient als starter-generator, terwijl de tweede elektromotor in de transmissie is gemonteerd. Of de Cherokee daarmee ook in aanmerking komt voor korting op de wegenbelasting in ons land, is de vraag. Daarvoor is het immers een vereiste dat de CO2-uitstoot van een auto onder de 50 gram per kilometer blijft. Dat is bij de Wrangler 4xe in ieder geval niet gelukt. Definitieve cijfers van de Grand Cherokee deelt Jeep nu nog niet.

Jeep Grand Cherokee
(Afbeelding: Jeep)

Deze elektromotoren worden voorzien van stroom door een 17 kWh accupakket waarmee je zo’n 40 kilometer elektrisch kunt rijden. Wil je liever niet stekkeren? Dan kun je nog altijd kiezen voor een 3,6-liter V6 met 297 pk en 353 Nm of een oer-Amerikaanse 5,7-liter V8 met 362 pk en 529 Nm aan koppel.

Serieus capabel in het terrein

Volgens Jeep staan alle drie de varianten door middel van het 4×4-systeem hun mannetje in het terrein, en doen ze hun merknaam uiteraard eer aan. Toch is de Jeep Grand Cherokee niet altijd een vierwielaandrijver.

Jeep Grand Cherokee
(Afbeelding: Jeep)

Wanneer er niet veel van de auto wordt gevraagd, en je bijvoorbeeld over de snelweg cruiset, wordt de vooras ontkoppeld om zo energie te besparen. Als het nodig is, doet de voorste as uiteraard weer mee.

Een nieuw design

Ook het exterieur van de Jeep een update, en is nu uiteraard meer in lijn met de verlengde Cherokee L, die reeds is voorgesteld. De auto krijgt een zwart dak, geknepen koplampen en een plattere neus met de iconische zeven sleuven. Op de achterzijde zien we wel wat verschillen ten opzichte van de L: op deze Grand Cherokee worden de achterste lichtunits met elkaar verbonden middels een kunststof strip.

Jeep Grand Cherokee
(Afbeelding: Jeep)

In het interieur vinden ook veranderingen plaats. Jeep kleedt de Grand Charokee aan met een 10,1-inch infotainmentscherm en een 10,3-inch digitaal instrumentarium die we al kennen uit de Jeep Grand Cherokee L. Ook de bijrijder krijgt een scherm voor zijn neus met een grootte van 10,25 inch, maar dat hangt wel af van de gekozen uitvoering.

Autovisie Sprint: Grand Cherokee SRT versus Maybach S 600

De stoelen zijn op 16 manieren te verstellen en beschikken over verwarming, koeling en massagefuncties. Daarnaast krijgt de Grand Cherokee allerlei veiligheidssnufjes als nachtvisie, rijstrookassistenten en dodehoekdetectie.

(Afbeelding: Jeep)

Jeep belooft de Grand Cherokee in 2022 te laten debuteren in Nederland. Daarbij kunnen klanten kiezen uit verschillende uitvoeringen, waaronder de bekende Trailhawk-versie. Die variant kun je ook kiezen in combinatie met de plug-in hybride aandrijflijn. Prijzen maakt Jeep in aanloop naar de marktintroductie bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.