Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 6 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Je mag je Lamborghini Sian niet zomaar doorverkopen

Slechts 63 stuks van de Lamborghini Sian zien het levenslicht en dat zijn er veel te weinig. Tenminste, als je kijkt naar de wachtlijst die op de burelen in Sant’Agata Bolognese ligt.

Hoe lang de lijst is, geeft Lamborghini niet aan. Maar de personen op de lijst houden hoop er toch een te kunnen bemachtigen, ondanks dat alle auto’s al aan gefortuneerde kopers zijn toegewezen.

Few-off

Had Lamborghini niet gewoon meer exemplaren van de Sian moeten bouwen en verkopen? Ferrari maakt altijd een veelvoud aan speciale edities en weet die modellen eenvoudig te slijten. Nee, Lamborghini kiest voor ‘few-offs’ in plaats van ‘limited editions’, een verschil. Daarmee creëert de Italiaanse sportwagenbouwer een exclusiever karakter van zijn gelimiteerde sportwagens. Eerder verschenen er bijvoorbeeld 20 Sesto Elemento’s, 20 Centenario’s Coupé en 3 Veneno’s Coupé. Voor de Sian koos Lamborghini voor een oplagecijfer van 63 stuks, het hoogste tot nu toe voor een few-off van het merk.

NOËLVANBILSEN - Lamborghini SIAN - 01 P1
Noël van Bilsen

63 en 19

Drieënzestig is een historisch getal binnen de Lamborghini-gelederen. Het productievolume verwijst daarmee direct naar het geboortejaar van Automobili Lamborghini. Zeker als je weet dat de sportwagenbouwer na de Sian ook nog eens 19 Roadsters van de few-off introduceert. 63 en 19 maakt omgedraaid 1963 en dat is het volledige geboortejaar van de autofabrikant.

Wachtlijst

Voor de 63 beschikbare auto’s noteerde Lamborghini al in 2017 de eerste orders, nadat de sportwagenbouwer enkele liefhebbers van het merk polste voor de sportwagen. Toen het model als coupé op de IAA 2019 werd gepresenteerd, was de oplage dan ook compleet vergeven. Na de onthulling klopten nog enkele klanten bij Lamborghini voor een exemplaar aan. Die personen staan nu op de wachtlijst.

Tweede contract

De auto’s zijn allemaal toegewezen aan trouwe en loyale klanten van het merk. Dat zijn personen met meerdere modellen uit de rijke historie van het merk. Het is die gefortuneerde kopersgroep gegund deel uit te maken van het selecte clubje kopers. Lamborghini wil ook dat de auto bij de liefhebbers terechtkomen, niet bij speculanten die na enkele maanden alweer afscheid van hun Sian nemen in ruil voor een veel hoger bedrag dan de nieuwprijs van 2.010.000 euro. Vandaar dat alle klanten naast het koopcontract een overeenkomst met Lamborghini afsloten dat zij de unieke auto niet binnen twee jaar mogen doorverkopen. Wil de klant de Sian – bijvoorbeeld noodgedwongen – verkopen, dan dient dat via Lamborghini te verlopen. Zo maken de personen op de wachtlijst alsnog kans om er een te bemachtigen. Ga er overigens maar vanuit dat die kans heel erg klein is.

NOËLVANBILSEN - Lamborghini SIAN
Noël van Bilsen

Eerste exemplaren uitgeleverd

Lamborghini is in december begonnen met de levering van de eerste exemplaren. De eerste vijf gingen net voor de jaarwisseling naar de Verenigde Staten. Vervolgens kregen vijf Europeanen hun auto, gevolgd door clientèle in het Midden-Oosten. Voor de Nederlandse markt bouwt Lamborghini twee stuks, waarvan de eerste nu is afgeleverd.

Wat je moet weten over de Lamborghini Sian

Video Sjoerds Weetjes 227 Autovisie – Foto’s en camera: Noël van Bilsen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.