Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 7 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Je kunt nu in een Mercedes een restauranttafel reserveren, maar waar ligt de grens?

Met de nieuwste versie van Mercedes-Benz’ MBUX kun je inmiddels al rijdend eten bestellen of kaartjes voor de nieuwste blockbuster in de bioscoop kopen. Dat klinkt levensgevaarlijk, niet?

Mercedes-Benz introduceerde onlangs de laatste versie van MBUX (Mercedes-Benz User Experience), het multimediasysteem waar de huidige modellen mee worden uitgerust. De functionaliteit van het systeem, dat voor die update al tot een van de meest intuïtieve, complete en meest ergonomische te boek stond, is nóg verder uitgebreid. Zo is het nu bijvoorbeeld mogelijk om al rijdend samen met de auto op zoek te gaan naar een gepast restaurant, tickets voor een film te bestellen, of de temperatuur in je huis aan te passen.  

Aandacht op de weg

Dat gaat natuurlijk veel verder dan wat noodzakelijk is vanachter het stuur en klinkt levensgevaarlijk. Want wordt de bestuurder nu niet nog meer verleid om te priegelen met aanraakschermen en uitgebreide menu’s, waardoor de aandacht op de weg volledig verloren gaat? Ja, maar het MBUX-ontwikkelingsteam, onder leiding van Nils Shanz, richt zich vooral op de optimalisatie van de spraakbesturing. Die is op dit moment al van een hoog niveau en zal zich almaar verder ontwikkelen.

Mercedes MBUX
Fotografie: Martijn Bravenboer

Wie nu in een Mercedes-Benz de woorden ‘Hey Mercedes’ uitspreekt, kan op een relatief vrije manier communiceren met de auto en bepaalde functies bedienen. Dat geldt ook voor het genoemde zoeken van restaurants en bestellen van filmtickets. Wel werkt is de Nederlandse versie minder ver ontwikkeld dan de Duitse en Engelse. 

Natuurlijke conversatie met Mercedes

“Het is de bedoeling dat bestuurders zaken kunnen uitvoeren zonder veel op het scherm te moeten kijken”, legt Schanz aan Autovisie uit. “Het vinden van een restaurant gaat dan door middel van een natuurlijke conversatie met de auto. Jij geeft je wensen aan, de Mercedes biedt je – zowel in spraak als op het schermen – een aantal opties, die jij dan met je stem kunt accepteren of afwijzen.”  

Mercedes MBUX
Fotografie: Martijn Bravenboer

Schanz geeft aan dat het systeem qua functies zijn limiet wel heeft bereikt. “We hoeven niet nóg meer mogelijkheden toe te voegen; ik denk dat we in die zin de limiet wel hebben bereikt. Waar nog wel ontzettend veel ontwikkeling in zit, is de manier waarop jij met de auto communiceert. De kunstmatige intelligentie, de manier waarop de auto jou begrijpt, kan aanvoelen in wat voor gemoedstoestand je bent en wat je precies wilt: daar zit nog erg veel rek in. Onze focus ligt nu dus op het verbeteren van de communicatie tussen de auto en bestuurder. In de meest ideale situatie hoef je dus alleen maar met de auto te praten, die daarna alles voor jou regelt.” 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.