Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 7 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Formule 1: boete voor roze ‘gekopieerde Mercedes’ van Racing Point

Het Formule 1-team Racing Point raakt 15 punten voor het WK kwijt en moet een boete van 400.000 euro betalen. Dit omdat het een onderdeel van de Mercedes-bolide heeft gekopieerd.

Het concurrerende team van Renault diende de afgelopen weken drie keer een protest in bij stewards van de internationale autosportfederatie FIA. Na een hoorzitting op woensdag kwam de FIA tot de conclusie dat Racing Point inderdaad de regels heeft overtreden.

Gewijzigde regels Formule 1

De renstal gebruikt de motor van Mercedes en mocht in het verleden ook andere onderdelen overnemen. Voor dit jaar zijn de regels in zoverre gewijzigd dat bepaalde onderdelen door de teams zelf moeten worden ontworpen.

Het onderdeel waarover Renault inmiddels drie protesten heeft ingediend, de zogeheten brake ducts (remkoeling), betreft zo’n onderdeel. Volgens Renault heeft Racing Point die niet zelf ontworpen en gebruikt het team in strijd met de nieuwe regels een exacte kopie van Mercedes. De bolides van het team worden al de ‘roze Mercedessen’ genoemd.

Nico Hulkenberg Racing Point Formule 1
Formule 1-coureur Nico Hulkenberg van Racing Point tijdens tijdens een persconferentie op Silverstone, Groot-Brittannië. (Afbeelding: F1)

Eenmalige boete en puntenaftrek

De FIA concludeert dat Racing Point begin dit jaar de ‘brake ducts’ heeft ontvangen die Mercedes vorig jaar gebruikte. Het team maakte dat onderdeel vrijwel precies zo na en overtrad daarmee de regels. Omdat het koelingssysteem van de remmen in technisch opzicht wel aan de eisen voldoet en Racing Point alleen de sportieve regels heeft geschonden, volstaat volgens de FIA een eenmalige boete en puntenaftrek. Racing Point mag de omstreden ‘brake ducts’ dit seizoen blijven gebruiken.

Renault diende na de tweede race van het seizoen, in Oostenrijk, voor het eerst een protest in. Dat deed het Franse team ook na de GP’s van Hongarije en Groot-Brittannië. Voor straf raakt de renstal 15 punten kwijt. De roze bolides van Racing Point hadden tot nu toe in vier GP’s 42 punten bij elkaar gereden. Ze worden bestuurd door Lance Stroll en Sergio Pérez.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.