Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 9 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Jaguar viert zestig jaar E-Type ook met ‘meest exclusieve F-Type ooit’

Jaguar viert volgend jaar het jubileum van de legendarische E-Type. Dat doet het uitgebreid, want nu kondigt het in dat kader ‘de meest exclusieve F-Type ooit’ aan.

De Jaguar E-Type is een van de meest iconische auto’s uit de geschiedenis. Voor velen is ‘t bovendien (een van) de mooiste auto(‘s) ooit gebouwd. Zelfs Enzo Ferrari noemde het model tijdens de introductie in 1961 ‘de mooiste auto ooit gemaakt’. Volgend jaar viert Jaguar de zestigste verjaardag van de sportwagen, waarvan er tussen 1961 en 1974 drie generaties werden gebouwd.

Heritage 60 Edition

Een van de party pieces van Jaguar voor de verjaardag van de E-Type is de vandaag aangekondigde, speciale editie van de F-Type. Die sportauto is de moderne opvolger van de Britse legende en daarom dus ook het perfecte model om het icoon te eren. Jaguar blijkt niet heel creatief in het bedenken van een naam. Het geeft de speciale editie namelijk de titel Heritage 60 Edition mee. Tegelijkertijd maakt die naam precies duidelijk met wat voor feestje we te maken hebben.

Jaguar F-Type Heritage 60 Edition

Deze F-Type Heritage 60 Edition is de meest exclusieve F-Type ooit, want Jaguar vervaardigt er maar – je kunt het al raden – 60 stuks van. Het produceert de auto’s in samenwerking met de SV Bespoke-afdeling, die elke auto met de hand afwerkt. Dat gebeurt in de bekende JLR-fabriek Castle Bromwich.

Sherwood Green

Bijzonder van de gelimiteerde F-Type is vooral de Sherwood Green lak. Dat is een originele kleur van de E-Type die sinds de jaren ’60 niet meer wordt aangeboden. Ook het interieur bevat een unieke kleurencombinatie door het Caraway- en Ebony Windsor-leer, dat normaliter niet te bestellen is op een F-Type. Verder uniek voor deze uitvoering zijn een aluminium afwerking van de middenconsole, een logo van de E-Type’s verjaardag in de hoofdsteunen, verchroomde instaplijsten en met hetzelfde Caraway-leer omzoomde vloermatten.

Onderhuids vernadert er niets aan de F-Type, maar da’s ook niet noodzakelijk. Deze gelimiteerde editie wordt namelijk altijd geleverd met de bekende en heerlijke Supercharged V8. Die levert 575 pk en een koppel van 700 Nm. Daarmee sprint de fraaie sportauto binnen 3,7 seconden naar 100 km/h, het accelereren stopt pas bij 299 km/h.

Nederlandse prijs

De F-Type Heritage 60 Edition is er in beide carrosserie-smaken, te weten de Coupé en Convertible. Exterieurdetails voor deze versie zijn de Diamond Turned Gloss Black wielen van 20-inch formaat, hoogglans zwarte en chromen accenten en zwarte remklauwen. De gelimiteerde editie is ook voor Nederlanders per direct te bestellen. De richtprijs bedraagt 203.663 euro. Wie dat geld aan de Britten overmaakt, kan de auto in maart 2021 verwachten.

Deze F-Type Heritage is uiteraard niet het enige model waar Jaguar de verjaardag van de E-Type mee viert. Dat doet het ook met een aantal heel bijzondere E-Types. Het is inmiddels begonnen met de bouw van twaalf E-Types, die in paren van twee het levenslicht zullen zien en te bestellen zijn. Ze zijn een identieke recreatie en een eerbetoon van/aan de twee modellen die centraal stonden tijdens de wereldpremière van de E-Type in de jaren ’60: de legendarische 9600 HP en 77 RW. Meer over die modellen lees je in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.