Autovisie
Autovisie Nieuws 29 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Jaguar met acht nakomelingen naar 70e verjaardag C-type

Driewerf hoera, de Jaguar C-type blaast dit jaar zeventig kaarsjes uit. Jaguar viert dat pas in 2022 en tijdens dat feestje komt de Britse autobouwer met acht nakomelingen. Hoe dat zit? Welnu, de Engelse autobouwer gaat acht spiksplinternieuwe exemplaren van de legendarische sportwagen bouwen.

Kopieën van de Jaguar C-type bestaan er al langer, maar geen van alle zijn authentiek en door de handen van Jaguar Classic zelf gemaakt. De autobouwer stelt de nieuwe C-type nu voor. Verantwoordelijk voor het project is Jaguar Classic, dat eerder al de Jaguar XKSS nieuw leven inblies. De nieuwkomer draagt de naam Continuation, waarmee de restauratieafdeling van Jaguar aangeeft dat het om een remake gaat.

Legendarische en historische overwinning

Het originele model dateert van 1951 en werd tot en met 1953 vervaardigd. Jaguar zette de open sportwagen in de racerij in. Op zijn cv staat onder andere de 24 Uursrace van Le Mans in 1951, die de C-type won. Dat was een historische overwinning, want nooit eerder wist Jaguar de legendarische race op zijn naam te schrijven. Zes volgden er in de decennia erna.

Uitgangspunt

Het is niet de editie van 1951 die Jaguar als Continuation-versie pakt. De fabrikant heeft de 1953-variant uit uitgangspunt genomen. Dat is eveneens een winnaar, want hij won de 24 Uursrace van Le Mans in 1953.

Le Mans-winnaar

Jaguar zegt dat het in de jaren vijftig precies 53 stuks bouwde van de C-type, waarvan er toen 43 in handen van privéteams kwamen. Het productievolume krijgt er nu acht bij. De originele oplage van 53 blijft altijd staan. Er wordt alleen een hoofdstuk aan toegevoegd. In 2021 en 2022 komen er dus acht bij. Die nieuwe exemplaren worden gebouwd volgens de specificaties van de auto die in 1953 de race in Le Mans won. Zelfs de 3,4-liter zescilinder lijnmotor wordt opnieuw vervaardigd, inclusief de drie dubbele Weber 40DCO3-carburateurs en schijfremmen waar eerdere modellen trommelremmen hadden. Het vermogen van de krachtbron komt op ongeveer 220 pk te liggen.

Originele data

Om het project te realiseren, doken verschillende medewerkers de afgelopen maanden in de archieven van Jaguar. Daar hebben de techneuten van Jaguar Classic de data van de originele auto’s erbij gepakt. Goed dus dat de heren in de jaren ’50 alle originele tekeningen en gegevens van het oorspronkelijke ontwikkelings- en raceteam van de C-type hebben bewaard. Uiteraard niet wetende dat de autobouwer de informatie zeventig jaar later weer nodig zou hebben. Ondertussen werd in de kraamkamer van Jaguar Classic een originele C-type volledig gescand. Dat alles om de C-type zo authentiek mogelijk te maken. Overigens wordt de toegepaste CAD-technologie ook beschikbaar gesteld aan de kopers van de C-type Continuation, zodat zij de auto via de speciale configurator kunnen samenstellen.

Twaalf en acht kleuren

Klanten hebben keuze uit twaalf carrosseriekleuren en acht interieurkleuren, terwijl de carrosserie kan worden opgeleukt met ronde vlakken voor racenummers en badges voor het stuurwiel en de motorkap. Eveneens beschikbaar zijn door de FIA goedgekeurde racegordels en rolbeugels, mocht de koper besluiten te gaan deelnemen aan historische races.

Prijs Jaguar C-Type Continuation

De Jaguar C-type Continuation is rechtsreeks te koop via Jaguar Classic in Engeland. De prijs is niet bekend gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.