Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 24 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Toyota laat tijdens Goodwood Festival of Speed Europees wondertje zien

Autoliefhebbers kunnen een extra streep onder het Goodwood Festival of Speed zetten. Toyota laat daar namelijk de GR 86 zijn werelddebuut beleven.

En da’s best een klein wonder te noemen. Niet dat dat op het legendarische autofestival in West Sussex gebeurt, maar omdat de Toyota GR 86 naar Europa én Nederland komt. Door de steeds strenger wordende emissie-eisen in combinatie met de dalende vraag naar sportcoupés, kiezen veel autobouwers ervoor om bepaalde sportieve modellen niét naar Europa te halen. Zo gaat de opvolger van de Nissan 370Z bijvoorbeeld aan onze neus voorbij. Ook Subaru komt niet met BRZ naar Europa, het technische broertje van de Toyota GR 86.

Toyota GR 86 is onderweg naar Nederland

Hybridetechniek

Maar laatstgenoemde komt dus wél naar Europa. Het heeft een goede reden. Toyota’s beproefde hybridetechniek is immers al lang beschikbaar en bereikbaar voor het grote publiek, waardoor de fabrikant de Europese CO2-doelstellingen relatief makkelijk weet te halen. Toyota loopt door de verkoop van alle hybrides goed op schema, waardoor het de ruimte heeft om ook sportieve modellen naar Europa te halen.

Sjoerds Weetjes #105: De dikke uitlaten van de Toyota GT86

De GR Yaris is daar natuurlijk het meest recente voorbeeld van, nadat een tijdje terug al de GR Supra verscheen. Nu is het dus de beurt aan de GR 86, dat het derde GR-model wordt dat wereldwijd beschikbaar komt.

Toyota GR 86 volgens klassiek recept

Fraai is ook dat de GR 86 een sportcoupé is volgens het klassieke recept. In de neus ligt een 2,4-liter boxermotor die alle aandrijfkrachten via een handbak naar de achterwielen stuurt. Tel daar een 50 procent grotere torsiestijfheid én gewichtbesparing bij op, en je wordt als autoliefhebber al warm van Toyota’s nieuwe sportcoupé.

Koopwijzer: occasion Toyota GT86 of Subaru BRZ (2012-2020)

Exacte details houdt Toyota nog even onder de pet. Verwacht dat het die in juli wel bekendmaakt, als de GR 86 de legendarische heuvelklim uit zal voeren. Bezoekers kunnen de nieuwe sportcoupé bovendien uitvoerig ervaren en ontdekken in de zogenaamde ‘First Glance Paddock’. Ook horen we tegen die tijd wanneer de GR 86 in de showrooms staat. Het Goodwood Festival of Speed vindt van 8 tot en met 11 juli 2021 plaats.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.