Autovisie
Autovisie Nieuws 9 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Interieur Mercedes S-Klasse (2020) rond groot scherm ontworpen

Het interieur van de nieuwe generatie S-Klasse, die de Duitse autobouwer later dit jaar presenteert, is compleet rond het centraal in de middenconsole geplaatste touch screen ontworpen. Dat geeft Gorden Wagener, designbaas van Mercedes-Benz aan. In de toekomst zullen alle modellen van het merk over een portrait-scherm beschikken.

Volgens de ontwerpchef biedt een verticaal display meer mogelijkheden en gebruiksgemak dan een liggend geplaatst scherm, zoals Mercedes-Benz dat sinds enkele jaren toegepast. “Als je alleen al naar de navigatiefunctie kijkt, zie je dat je meer informatie wenst in de lengterichting dan in de breedte. Je kijkt vooruit in plaats van wat er naast je gebeurt. Een verticaal scherm is dan logischer.” Natuurlijk is er een overeenkomst met de smartphone, die eveneens een staand scherm kent. Met functies als Apple Carplay en Android Auto kun je het display in de S-Klasse als vergroot telefoonscherm gebruiken, waarbij de functieknoppen groter dan ooit te voren zijn.

Touch-functies

Het nieuwe scherm in de S-Klasse is volgens Wagener eenvoudiger te bedienen omdat het in het verlengde van de middenconsole ligt. “Je legt je arm op de middentunnel zodat je preciezer de functies kunt selecteren.” Bij het hooggeplaatste scherm moet je, wanneer je de touch-functies gebruikt, met een zwevende arm de knoppen aanraken. Dat betekent dat je op wegen met golvend of slecht wegdek weleens de verkeerde toets aanraakte.

Mercedes S-Klasse dashboard

Klein scherm maakt auto oud

Het nieuwe scherm is wat maat betreft fors groter. “Een groot display benadrukt de moderniteit van de auto. Een klein scherm is verleden tijd en wekt de indruk dat de auto al oud is. Door het grotere formaat kunnen tevens de knoppen groter, waardoor ze eenvoudiger te bedienen zijn.” Hoewel Mercedes-Benz de nieuwe lay-out in alle types gaat doorvoeren, komen er verschillende versies. Binnen de familie van de S-Klasse zal er zelfs onderscheid komen tussen die in de sedans en de Maybach-varianten. Wagener is niet duidelijk over wat voor het onderscheid gaat zorgen, aangezien de modellen nog gepresenteerd moeten worden, maar het lijkt alsof het louter om de graphics en gekozen kleuren gaat.

Van losse schermen naar één

Met de huidige S-Klasse introduceerde Mercedes-Benz de bestaande opzet van instrumentarium en infotainmentsysteem. Toen nog twee losse schermen die duidelijk van elkaar waren gescheiden. Met de E-Klasse kwamen de displays achter één glasdeel. De stijl werd op alle types doorgevoerd, uitgezonderd de C-Klasse waarvoor Mercedes onveranderd de lay-out van een separaat scherm pontificaal op het dashboard bleef hanteren. De volgende C-Klasse, die volgend jaar verschijnt, maakt direct de overstap op het verticaal geplaatste scherm.

Voorproefje in EQS

Hoe het dashboard van de S-Klasse er uit komt te zien, liet Mercedes vorig jaar al zien. Toen presenteerde de fabrikant het studiemodel EQS waarin het grote portrait-scherm zichtbaar is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.