Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 9 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Subsidiepot voor elektrische auto’s nu al helemaal leeg

We zijn nog maar 9 dagen onderweg, maar de subsidiepot voor elektrische auto’s is al helemaal leeg. Dat betekent dat er inmiddels al voor 10 miljoen euro aan subsidies is aangevraagd.

Het is vanaf 1 juli jongstleden mogelijk om als particulier een subsidie aan te vragen voor de aankoop van een elektrische auto. Dat kan in het geval van een nieuwe of gebruikte auto, of als je een private lease-contract afsluit. Wie een nieuwe EV koopt, krijgt €4000 terug. Koop je een gebruikte elektrische auto, dan krijg je €2000 terug. In het geval van private lease wordt de subsidie verrekend in het maandbedrag.

Populair

Maar het is nog maar 9 juli, en de subsidiepot voor 2020 is al leeg. De overheid vulde die pot voor dit jaar met 1o miljoen euro. Al op de eerste dag bleek de subsidie populair, want toen was de helft van de pot al vergeven.

Nu is-ie dus helemaal leeg. Dat betekent niet dat particulieren dit jaar geen aanspraak meer maken op de subsidie voor een nieuwe elektrische auto. Een aanvraag doen is nog steeds mogelijk, maar dan wordt deze als het ware doorgeschoven naar volgend jaar. Ook voor 2021 is er namelijk een pot van 10 miljoen euro, dus particulieren die nu een EV kopen komen op de lijst van volgend jaar. Uiteraard wordt ook dan pas de subsidie verleent, dus kopers zullen het subsidiebedrag even moeten voorschieten. Rai-vereniging heeft inmiddels al laten weten dat het vindt dat er meer geld bij moet komen. “Dan voorkomen we teleurstelling bij de automobilist en zetten we de vergroening van ons wagenpark door”, aldus Rai-voorzitter Steven van Eijck.

Subsidie tweedehands EV

Zoals gezegd geldt de subsidie ook voor tweedehands elektrische auto’s. Die pot zit nog wel aardig vol. Voor dit jaar maakte de overheid 7 miljoen beschikbaar, waarvan op het moment van schrijven nog 5,8 miljoen beschikbaar is. Deze subsidie is dus veel minder populair.

Er zitten een hoop eisen aan de aankoopsubsidie voor elektrische auto’s. Zo moet een auto een bepaald bereik hebben en mag-ie niet duurder zijn dan €45.000. Maar dat is lang niet alles. Ben je op zoek naar een helder overzicht van alle spelregels, klik dan op deze link.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.