Remco Slump
Remco Slump Nieuws 22 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

In de Ford SuperVan 4.2 wordt jouw Thuisbezorgd-pizza nooit koud

In de Thuisbezorgd-app kun je de bezorger volgen. Meestal zie je het fietsje of brommertje langzaam door de stad gaan. Hoe anders zou dat zijn als de Ford SuperVan 4.2 bij de plaatselijke pizzaboer in dienst komt…

Ach, met eerdere versies van de Ford SuperVan had het misschien gekund, maar niet met deze. Zoals je op de foto’s kunt zien, lijkt de 4.2 alleen aan de voorkant een heel klein beetje op de Transit, maar aan de achterkant wordt de busillusie snel verstoord door allerlei aero-elementen.

Ford SuperVan is een vijftig jaar oude traditie

De SuperVan 4.2 past in de lange traditie van Ford om krankzinnige motoren in bestelbussen te lepelen. Dat begon in 1971 met een Ford GT40-motor in een Transit en escaleerde al snel tot de SuperVan 3, die een heuse Formule 1-krachtbron had.

Sportbussen van vroeger: deze gingen de ID. Buzz GTX voor

Ford SuperVan
(Afbeelding: Ford)

Nieuwste versie is volledig elektrisch

Deze 4.2-versie heeft – hoe kan het ook anders? – een stel elektromotoren aan boord, die samen 1416 pk leveren. Dat is minder dan de 2000 pk die een eerdere uitvoering van de SuperVan 4 had, maar volgens Ford is deze nieuwe aandrijflijn geoptimaliseerd voor de Pikes Peak-heuvelklim.

Ford SuperVan
(Afbeelding: Ford)

Pikes Peak International Hill Climb

Want daaraan gaat Ford op 25 juni meedoen. De Pikes Peak International Hill Climb in Colorado bestaat al meer dan honderd jaar. Vroeger was hij deels onverhard – bekijk hier de legendarische film Climb Dance – maar nu is het 20 kilometer lange traject met 156 bochten geasfalteerd.

De SuperVan 4.2 verschijnt aan de start met de Franse Pikes Peak-expert Romain Dumas achter het stuur. Hij won het event vier keer en heeft het absolute baanrecord op zijn naam staan, een tijd van slechts 7:57,148 minuten in de Volkswagen ID.R.

Binnen 35 kilometer batterij leeg

Over de aandrijflijn van de SuperVan 4.2 vertelt Ford verder weinig. Van de SuperVan 4 weten we dat hij binnen 35 kilometer zijn batterij leeg heeft. Al is de mate van remregeneratie enorm: 600 kW maar liefst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.