Autovisie
Autovisie Nieuws 4 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

IAA van Frankfurt naar… München

De 2021-editie van de Internationale Automobil Ausstellung – kortweg IAA – wordt gehouden in München. Dat heeft de organisator van de grootste autotentoonstelling van Europa bekendgemaakt. München vervangt Frankfurt, waar de tentoonstelling decennialang plaatsvond.

De stap van Frankfurt naar München past volgens de organisator VDA bij het veranderende concept van het evenement. De IAA moet langer een grote showroom met nieuwe modellen, klassiekers, garage-toebehoren en accessoires zijn, maar een platform op het gebied van mobiliteit. In de zoektocht naar een nieuwe locatie keek de VDA niet alleen naar een dak voor de beurs, maar ook naar mogelijkheden om de mobiliteitsaspecten onder de aandacht te brengen. Een deel van de activiteiten heeft in het centrum van de stad plaats.

September 2021

München werd uit een lijst van zeven plaatsen gekozen. Frankfurt viel net als bijvoorbeeld Keulen en Hannover redelijk snel af. In de beslissende fase moesten ook Hamburg en Berlijn het afleggen tegen München. De IAA 2021 vindt in september 2021 plaats.

Messe Frankfurt

Frankfurt staat synoniem voor de IAA, al werd de eerste autoshow in Berlijn georganiseerd. In de afgelopen decennia vormde de Messe Frankfurt het strijdtoneel voor de automerken. Mercedes claimde een eigen hal en liet dit elke keer voor meer dan 15 miljoen euro inrichten. Volkswagen bezette met zijn verschillende merken eveneens een eigen hal, net als BMW dat zelfs in zijn stand een testbaan integreerde. De IAA Frankfurt zorgt altijd voor veel productnieuws en onthullingen. Toch werd de autoshow de afgelopen jaren steeds minder populair. Merken bleven weg, waardoor er ook minder bezoekers kwamen. Ook de tijdens de 2019-show lieten veel merken het afweten, inclusief enkele volumemerken. De verplichte aanwezigheid om zeker te zijn van een goed verkoopjaar, zoals op de Autosalon van Brussel, kent de IAA niet. Van de ooit meer dan een miljoen bezoekers kwamen er vorig jaar 560.000, 30% minder dan twee jaar eerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.