Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 2 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Hyundai trekt zich terug uit Rimac’

Hyundai stopt de samenwerking met sportwagenbouwer Rimac. Dat meldt Automotive News Europe vandaag op basis van bronnen.

Die samenwerking is inmiddels drie jaar oud. In 2019 investeerde Hyundai namelijk 80 miljoen euro in Rimac, met als doel om samen elektrische sportauto’s te bouwen. Dat lukte tot op heden niet. Ook waren de twee van plan om een sportieve waterstofauto met brandstofcel te ontwikkelen.

Kia en Hyundai

Tegelijkertijd heeft Rimac een steeds sterkere samenwerking met Porsche. Dat is volgens bronnen de belangrijkste reden waarom Hyundai zich nu uit de deal terugtrekt. De Koreaanse autobouwer heeft, samen met Kia, ook 12 procent aan aandelen van Rimac. Het is onduidelijk of het ook die van de hand doet.

De Rimac Nevera.

Overigens betekent dat niet dat de gestarte projecten nu ook in de prullenbak belanden. Volgens bronnen zal Hyundai het project dat het is gestart met Rimac voltooien. Dat moet resulteren in een auto, en die zal begin 2023 getoond worden. Het waterstofproject waar de twee bedrijven aan werkten, wordt niet voortgezet

Discussie

“We hebben twee actieve projecten met Hyundai, waarvan er een is voltooid en er meerdere ter discussie staan”, zo citeert Automotive News Europe een woordvoerster van Rimac. Laatstgenoemde partij ontkent daarbij dat de samenwerking met Porsche de reden is van de breuk met Hyundai. De Koreanen zelf hebben nog niet op het nieuws gereageerd.

Mate Rimac
Mate Rimac.

Zoals gezegd heeft Rimac dus een nauwe samenwerking met Porsche, in de vorm van een joint venture. Met die samenwerking is ook Bugatti deels eigendom van Rimac en mag eigenaar Mate zich ceo van het bedrijf noemen. De hoofdvestiging van de legendarische sportwagenbouwer bevindt zich momenteel in het Kroatische Sveta Nedelja. Bugatti blijft echter operationeel in Molsheim.

Bugatti Rimac

Of de volgende Bugatti daarom een volledig elektrische wordt? “Ik ben een man van elektrische auto’s, maar een Bugatti moet nog een tijdje een verbrandingsmotor hebben. Het zal zwaar geëlektrificeerd zijn, maar we zullen een zeer aantrekkelijke verbrandingsmotor hebben. Als mensen de volgende generatie Bugatti zien, denk ik dat ze verbaasd zullen zijn dat ik op zoiets aandrong, omdat mensen me associëren met elektrische auto’s. Maar ik ben altijd een prestatiemens en een autofreak geweest. Gezien het merk, de klanten en de beschikbare technologie, denk ik dat we de best mogelijke oplossing aan het ontwikkelen zijn voor Bugatti, dat tegenwoordig geen elektrische auto is”, zo zei hij eerder al eens tegen Automotive News Europe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.