Autovisie
Autovisie Nieuws 3 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Hyundai haalt Ioniq uit productie

Hyundai verwijst de Ioniq naar de geschiedenisboeken. In juli bouwt het Zuid-Koreaanse merk het allerlaatste exemplaar van de Ioniq. Voor het merk was de productlijn een belangrijke stap richting elektrificatie van het modellengamma.

Alweer in 2016 introduceerde Hyundai de vijfdeurs hatchback. Bijzonder aan de productlijn was de mogelijkheid om binnen één carrosserievariant te kiezen uit een aandrijflijn met verbrandingsmotor, een hybridecombinatie (benzine-elektro) en een elektromotor. De Ioniq vervulde voor Hyundai de pioniersrol. De multi-energy-keuze werd daarna toegepast op de Kona, die eveneens met een benzinemotor, hybride-aandrijflijn en een elektromotor leverbaar is. De fabrikant geeft op dit moment geen vervolg aan de multi-energy-strategie.

Er komt een tweedeling, waarbij de elektrische varianten over een eigen, afwijkende architectuur beschikken. Overigens luisteren die types ook naar de Ioniq-naam, aangevuld met een cijfer ter aanduiding van het segment waarin de auto valt. De Koreanen leveren momenteel alleen een Ioniq 5, maar de 6 en 7 staan in de startblokken.

Multi-energy-keuze

Van de Ioniq heeft Hyundai in Europa 135.692 stuks verkocht, waarvan er bijna achtduizend exemplaren in Nederland zijn verkocht. Genoemde volumes bestaan uit de Electric, Hybrid en de Plug-in Hybrid. De fabrikant geeft geen specifiek volume voor de elektroversie op. De laatste exemplaren van de Ioniq Electric beschikken over een 38 kWh grote lithium-ion-polymeerbatterij, die een 120 pk sterke elektromotor van zijn energie voorziet. In de Hybrid zorgt een geëlektrificeerde benzinemotor voor de aandrijving. De combinatie tussen de viercilinder en elektromotor zorgt voor een systeemvermogen van 141 pk. Als Plug-in beschikt de vijfdeurs liftback over een stekkeraansluiting en een 8,9 kWh lithium-ion-polymeerbatterij. Een elektromotor van 45 kW ondersteunt een direct ingespoten 1.6-benzinemotor. De auto verscheen naar voorbeeld van de Toyota Prius, zij het dat de Japanner er niet in een volledig elektrisch aangedreven variant was.

VIDEO: Test Hyundai Ioniq Hybrid

Hyundai bouwt de Ioniq in Zuid-Korea. In juli beëindigt het merk de bouw van de zes jaar geleden geïntroduceerde Ioniq.

hyundai-ioniq-plug-in-hybrid-foto-2

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.