Remco Slump
Remco Slump Nieuws 14 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Huh?! Deze Bentley Continental GT viert een Audi-overwinning op Le Mans

Oké, die kop is heel flauw. Bentley viert met deze Continental GT namelijk zijn eigen overwinning op Le Mans in 2003. Het merk kwam toen als eerste én tweede over de meet met de spectaculaire Speed 8, een Audi R8C in vermomming.

Dat Audi dominant was op Le Mans is een understatement. Het merk won de 24 uurs-race tussen 2000 en 2014 maar liefst dertien keer. Veertien keer als we de overwinning van Bentley in 2003 meetellen, toen Audi niet meedeed met een fabrieksteam.

Bentley won Le Mans in totaal zes keer

Kon dan niemand de hegemonie van Audi doorbreken? Toch wel, want in 2009 lukte het Peugeot een keer, met de 908 HDi FAP, die de Audi R15 TDI nét aftroefde.

Le Mans
(Afbeelding: Bentley)

Hoe dan ook, terug naar Bentley, dat de 24 uur van Le Mans in totaal zes keer heeft gewonnen, waarvan vijf keer in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw én dus in 2003.

De allerlaatste Bentley Blower | Sjoerds Weetjes 341

Bentley Continental GT Le Mans Collection

Om dat laatste podium te vieren, introduceert het merk een gelimiteerde versie van de Continental GT en Continental GTC, de Le Mans Collection. Hij is te herkennen aan het startnummer 7 in de grille.

Hè hè, Bentley stopt eindelijk met die zuipschuit van een W12!

Cilinderklep uit Speed 8 op dashboard

Allemaal hebben ze het bekende roterende dashboardelement van Bentley. Dat heeft drie zijden: één met het infotainmentscherm erin, één met drie analoge klokjes erop en één met ‘niks’, waardoor de sierlijst op het dashboard ononderbroken doorloopt.

In de Le Mans Collection-modellen is het middelste klokje van de tweede zijde vervangen door een kleine vitrine. Daarin zit een cilinderklep van de 4,0-liter twinturbo V8 van de Le Mans-winnende Bentley Speed 8.

Bentley durfde met GT3-R niet voluit te gaan | Sjoerds Weetjes 334

Althans, er zit geen hele klep in, maar een halve. Want Bentley heeft 24 van de 32 kleppen uit de achtcilinder gesloopt om 48 vitrines te kunnen vullen. Zoveel Continental GT’s uit de Le Mans Collection worden er gebouwd.

Een gemiste kans is de kleur van de speciale editie. Mulliner, de personalisatietak van Bentley, heeft niet geprobeerd om de groene lak van de Speed 8 na te maken, maar heeft simpelweg een bestaande kleur gepakt die er een beetje op lijkt: Verdant Green.

Alleen leverbaar met 6,0-liter twinturbo W12

De Le Mans Collection Continental GT is alleen leverbaar met een 659 pk en 900 Nm leverende 6,0-liter twinturbo W12. Dat is gek, want de V8 had beter gepast. De Speed 8 – in grote lijnen een Audi R8C – werd immers aangedreven door een achtcilinder van Audi.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.