Remco Slump
Remco Slump Nieuws 14 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom je in New York niet meer kan vluchten voor de politie

Krijg je in New York een stopteken van de politie, dan kun je in het vervolg niet meer op hoge snelheid wegrijden. Althans, dat kan wel, maar dankzij een Batman-achtige gadget kan meneer agent je daarna gemakkelijk terugvinden.

De New York Police Department zette deze week een stuk van Times Square af om het nieuwe speeltje te demonstreren. Het gaat om een projectiel ten grote van een colablikje, met daarin een GPS-tracker.

Het Batman-achtige systeem werkt net als in de film

Vlucht iemand weg, of is er een risico dat iemand ervandoor gaat, dan kan een agent de tracker afschieten met een aangepast AR-15-wapen óf vanaf een lanceerinstallatie op de voorkant van zijn politieauto.

New York StarChase
(Afbeelding: StarChase)

Het systeem werkt net zo als in de film. Op het moment dat de tracker zijn doel raakt, kleeft het ding vast en blijft het zitten. Zo kan de politie in real time volgen waar een vluchtende auto heen gaat.

New York wil minder gevaarlijke politieachtervolgingen

Het doel ervan is duidelijk. Volgens de burgemeester van New York, Eric Adams, wil de politie er alles aan doen om achtervolgingen op hoge snelheid door de drukke stad te voorkomen.

New York StarChase
(Afbeelding: StarChase)

Fabrikant StarChase maakt ook andere GPS-trackers

StarChase, de fabrikant van het zogeheten Guardian-systeem, maakt ook GPS-trackers voor andere doeleinden, onder meer om gestolen auto’s en andere goederen terug te vinden.

New Yorkse publiek is bezorgd om de privacy

De demonstratie van de New York Police Department is het corps echter wel op kritiek komen te staan. Volgens privacywaakhonden heeft de politie niet voldaan aan inspraakwetten en het publiek dus niet de kans gegeven om bezwaar te maken.

Politie controleert weer vanuit touringcar: zoveel geld haalt de bus per dag op

Tijdens het event op Times Square liet de NYPD ook nog twee robots zien: een vierpotig exemplaar van Boston Dynamics (bekend van de indrukwekkende en grappige Youtube-video’s) en een surveillancerobotje op wielen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.