Remco Slump
Remco Slump Nieuws 26 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoezo kwakkelend?! Fiat was in 2022 het bestverkochte Stellantis-merk

Fiat is een kwakkelend merk, zeggen ook wij weleens. In Nederland levert het maar drie modellen, waarvan eigenlijk alleen de 500/500E uitstekend verkoopt. Maar wereldwijd ligt de situatie totaal anders…

Stellantis is het fusieconcern van Groupe PSA en FCA en heeft maar liefst veertien (!) merken onder zich. Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram en Vauxhall.

Fiat is wereldwijd groter dan Peugeot

Je zou denken dat van het stel Peugeot het beste verkoopt, maar niets is minder waar. Fiat is wonderwel het grote succesnummer van Stellantis. Hoe dat komt? Door de modellen die het niet in Europa, maar wel in Turkije en Zuid-Amerika levert.

Waarom Amerikanen nu pas in een Fiat Multipla mogen rijden

Stellantis heeft bekendgemaakt dat Abarth en Fiat samen in 2022 zo’n 1,2 miljoen nieuwe auto’s hebben verkocht. Dat is flink meer dan de 1,05 miljoen van Peugeot.

Populaire compacte pick-ups in Brazilië

Met name in Zuid-Amerika zijn de Italianen dominant, met bijvoorbeeld een marktaandeel van 21,9 procent in Brazilië. De bestsellers zijn daar niet de 500 of de Panda, maar modellen die wij niet kennen, zoals de populaire Strada en Toro pick-up.

‘Fiat komt met zijn eigen variant van de Opel Rocks-e’

Ook doet Fiat het heel erg goed in Turkije, waar de fabrikant een marktaandeel van 18,7 procent heeft, met name dankzij de in het land geproduceerde Tipo. Het merk is ook marktleider op thuismarkt Italië, met 15,1 procent marktaandeel.

Dit is de dikste (en sterkste) Fiat Panda ooit

Een cijfer dat we enigszins moeten nuanceren is het marktaandeel op de Europese markt voor stadsautootjes: 43,8 procent. Er zijn immers bijna geen a-segmenters meer over (doordat kleine autootjes niet meer lonen), dus dan heb je al snel een groot aandeel.

Dit jaar nieuwe elektrische modellen

Fiat heeft overigens net deze week aangekondigd dat er dit jaar twee nieuwe elektrische modellen bijkomen. Welke dat zijn, is niet officieel bekendgemaakt, maar we kunnen er een slag naar slaan: een nieuwe Panda en een compacte SUV op Jeep Avenger-basis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.