Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 8 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit is de dikste (en sterkste) Fiat Panda ooit

De Fiat Panda heeft al verschillende keren indrukwekkende rallykleding aangedaan, maar dikker dan dit exemplaar is-ie nog nooit geweest. Dit is de Pandamonium van M-Sport!

Voor wie M-Sport niet kent: dat is een bekend Brits autosportteam, dat vooral bekend is als het Ford World Rally Team. Maar hun laatste creatie is niét een Fiesta, maar een krankzinnige Fiat Panda van de allereerste generatie. Alhoewel… Pandanium M-sport

Fiesta R5

De Britten hebben een originele, voor het asfalt bestemde Fiat Panda genomen en die flink onder handen genomen. Onderhuids is het namelijk een Fiesta R5, een van de modellen die M-Sport al sinds 2013 bouwt voor de mondiale rallykampioenschappen.

De Panda maakt zelfs gebruik van het chassis van die auto. Om dat mogelijk te maken is het complete koetswerk van de Panda met 36 centimeter verbreed. Daarvoor zijn wel de wielkasten van het originele Italiaanse model aangepast en heeft M-Sport exemplaren geplaatst die doen denken aan die van de iconische Groep B-auto’s. Pandanium M-sport

Ruim 300 pk

Onder de kap ligt ook dezelfde motor als in die Fiesta R5. Dat is dus de bekende 1,6-liter EcoBoost-motor. Die is voor de ‘Panda’ getuned tot 304 pk en 450 Nm. Al dat vermogen en koppel wordt via een sequentiële vijfbak van Sadev naar alle vier de wielen gestuurd. Wil je de Panda uitgebreid zien, kijk dan verder in onderstaande video:

Het interieur is volledig gestript, en natuurlijk is er een FIA-rolkooi ingebouwd. De twee stoelen hebben zespuntsgordels, de achterste zitrij is verwijderd. Daar is nu ruimte om een extra set wielen te plaatsen.

Meer projecten op komst

Deze extreme Panda is in opdracht van een klant gebouwd. Hij of zij (de identiteit is niet bekendgemaakt) wil op zowel het asfalt als onverhard terrein met deze rallybom kunnen spelen. En dus blijft het ook bij dit ene exemplaar. Toch kunnen we de komende jaren meer verwachten van M-Sport. Baas Malcolm Wilson heeft namelijk gezegd dat deze Panda “een van de eerste exemplaren uit een nieuw tijdperk van op maat gemaakte, kleine projecten is.” Zijn bedrijf is volgens hem klaar om allerlei unieke aanvragen van nieuwe klanten te accepteren. Klinkt goed, toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.