Stijn Kuster
Stijn Kuster Extra 26 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Bumperkleven: Dit is hoeveel afstand je moet houden op de auto voor je

Bumperkleven, het is misschien wel een van de grootste ergernissen in het verkeer. Maar hoeveel afstand moet je eigenlijk houden op de auto voor je? In dit artikel leggen we het uit.

Het is belangrijk om voldoende afstand te houden ten opzichte van je voorganger. Dit geeft je namelijk genoeg tijd om te reageren in geval er voor je wordt geremd. Hierdoor is de kans een stuk kleiner dat je de achterbumper van je voorganger van dichtbij ziet.

Hoeveel afstand moet je houden op de auto voor je?

Maar hoeveel afstand moet je houden op de auto voor je? Hoewel je op deze vraag wellicht een antwoord verwacht hoeveel meter afstand je moet houden, staat dit nergens beschreven. Dit komt omdat het erg afhangt van je snelheid.

Rij je 30 kilometer per uur dan hoeft je afstand tot de auto voor je een stuk kleiner te zijn dan bij 100 kilometer per uur. Dit komt doordat de remweg van je auto een stuk langer is bij hogere snelheid. De afstand die je moet houden voor je tegen je voorganger aanbotst bij een noodstop is je reactietijd + de tijd die de auto nodig heeft om tot stilstand te komen.

Het verkeer is verantwoordelijk voor de meeste ‘hufterboetes’

Hoewel iedere auto natuurlijk een andere remweg heeft en het bij oudere auto’s met wellicht minder goede remmen verstandig is meer afstand te houden, wordt een vuistregels van 2 seconden gehanteerd. Je moet dus twee tellen afstand houden van je voorganger. Rijd je langs een boom of hectometerpaaltje, dan moet jij dus twee seconden later dan je voorganger hier langsrijden.

Bumperkleven? Dit kost een boete

Als je niet genoeg afstand tot de auto voor je hebt, kan je een boete krijgen voor bumperkleven. De boete is afhankelijk van hoe hard je rijdt en hoe dicht je op de bumper van je voorganger zat.

Overtreding bedrag
Bumperkleven (t/m 80 km/u) € 300,–
Bumperkleven (boven 80 km/h, afstand boven 3 meter) € 460,–
Bumperkleven (tussen 100-120 km/h, afstand boven 3 meter) € 650,–
Bumperkleven (tussen 100-120 km/h, afstand onder 3 meter) € 650,–

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.