Autovisie
Autovisie Nieuws 12 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

Het unieke wagenpark van Fiat-baas Gianni Agnelli

Nee, dit is niet het werk van een tuner, die met een cirkelzaag aan de slag is gegaan. Dit is de enige officiële Ferrari Testarossa Spider ooit gemaakt en hij wordt op 5 februari volgend jaar geveild.

De auto werd in 1986 speciaal door Ferrari gebouwd voor Fiat-baas Giovanni ‘Gianni’ Agnelli. De huidige eigenaar nam de Testarossa Spider over van zijn vader, die in de jaren tachtig vaak pokerde tegen Agnelli. Of hij de zilveren convertible bij een vriendschappelijk spelletje won, is niet bekend.

En dat de Ferrari zilver is, heeft een reden. Het edelmetaal is het zevenveertigste element in het periodieke systeem en wordt aangeduid met de letters Ag. Juiste, de twee eerste letters van Gianni’s achternaam.

“Zilver wordt aangeduid met de letters Ag. De eerste letters van Gianni’s achternaam”

Motorisch veranderde Ferrari overigens niet aan de onthoofde Testarossa. Achter de bestuurder ligt een 5,0 liter twaalfcilinder waarvan de twee rijen cilinders in een hoek van 180 graden en dus plat liggen. De krachtbron levert 390 pk.

Volgens veilinghuis Artcurial heeft de Ferrari 22.000 kilometer op de teller en is hij uitstekend onderhouden. De verwachte opbrengst is logischerwijs hoog. Artcurial denkt dat de Testarossa Spider voor tussen de 680.000 en 900.000 euro van de hand gaat.

Agnelli heeft in zijn lange carrière als Fiat-topman heel wat bijzondere auto’s voor hemzelf laten maken. Zowel Ferrari als Fiat als Lancia maakten graag unieke modellen voor ‘L’Avvocato’, zoals Agnelli ook wel werd genoemd.

Lancia Delta HF Integrale Spider

Ferrari 360 Speedway

Fiat 130 Familiare

Fiat 130 Shooting Brake Maremma

Fiat Multipla Spider

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.