Remco Slump
Remco Slump Nieuws 10 okt 2022
Leestijd: 1 minuut

Naar Frankrijk? Let op, want de helft van de tankstations heeft geen brandstof

Frankrijk kampt met een brandstoftekort. Dat komt door een staking bij de olie- en gasbedrijven Exxon Mobil en Total Energies, die inmiddels al bijna twee weken duurt. De situatie is zelfs zo nijpend dat 45 procent van alle tankstations in Parijs geen benzine, diesel en lpg meer heeft. In de noordelijke regio Hauts-de-France is dat zelfs 55 procent.

Medewerkers van Exxon Mobil en Total Energies staken omdat ze per direct een loonsverhoging van 10 procent willen. Door de hoge energieprijzen maken olie- en gasbedrijven recordwinsten. Total Energies heeft naar verluidt zo’n 8 miljard euro aan dividend uitgekeerd aan aandeelhouders. Het personeel van het bedrijf wil ook profiteren van de gigantische winsten en heeft daarom het werk neergelegd.

Diverse raffinaderijen zijn stilgelegd of sterk beperkt in hun output. De totale olieproductie in Frankrijk is in de afgelopen twee weken met meer dan 60 procent gedaald, aldus de Franse krant Le Figaro. Total Energies wil deze maand met medewerkers onderhandelen, maar vraagt ze om alsjeblieft nu al te stoppen met hun stakingen.

Pechdiensten kom je in Frankrijk mogelijk niet helpen

In heel Frankrijk staan automobilisten uren in de rij in de hoop brandstof te kunnen tanken. De situatie heeft al tot grimmige toestanden geleid. In het Zuid-Oosten van het land is een automobilist neergestoken door een andere bestuurder omdat hij voordrong bij de pomp. Volgens de ANWB zijn dit weekend tientallen Nederlanders stil komen te staan zonder benzine.

Ga je naar Frankrijk? Tank dan, vlak voor de grens in België, je auto tot de nok toe vol, zo luidt het advies van de ANWB. Denk er ook aan dat je mogelijk niet wordt geholpen als je met een lege tank stil komt te staan. In Frankrijk hebben de pechdiensten hun handen vol.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.