Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 6 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Benzine wéér duurder? Minder olieproductie kan einde maken aan daling benzineprijs

Er bestaat een grote kans dat benzine weer een stuk duurder wordt. Dit komt doordat OPEC, de olieproducerende landen, hebben besloten de oliekraan verder dicht te draaien. Zij doet dit om de olieprijzen op pijl te houden.

Vanaf november worden er dagelijks 2 miljoen vaten olie minder opgepompt dan voorheen. Dit betekent dat de totale olieproductie 2 procent wordt verlaagd.

Minder olieproductie kan leiden tot een hogere prijs voor benzine

Deze daling in het aanbod van olie, kan een flinke prijsstijging bewerkstelligen. Als een vat olie veel duurder wordt, zal ook de prijs van benzine en diesel stijgen. Of de prijsdaling die we de afgelopen maanden zien aan de pomp doorzet, is dus maar de vraag.

Sjoemeldiesel, schadevergoeding, diesel gate
(Afbeelding: Pexels)

De pijn aan de pomp werd de afgelopen tijd namelijk minder. Benzine was in augustus nog 12,9 procent duurder dan een jaar eerder. In september was het ‘slechts’ 6,7 procent duurder, volgens cijfers van het CBS.

De vraag of benzine duurder wordt of niet

Hoeveel en of benzine nu weer een stuk duurder wordt, is vooralsnog lastig te zeggen. De ene expert verwacht dat je het direct gaat merken. “Deze nieuwe productieverlaging zal direct hogere prijzen veroorzaken, die mogelijkerwijs de prijs van olie en producten boven de $100 per vat zullen duwen”, zegt onafhankelijk analist Cyril Widdershoven tegen De Telegraaf.

Dit gebeurt er met de prijs van benzine in 2023

De andere expert, Paul van Selms van UnitedConsumers laat weten dat “de prijs even zal stijgen. Maar dit is een productiebeperking van zo’n 3%, niet de allergrootste. (..) De langetermijnontwikkeling van de economie zal bepalender zijn.”

Zuinig rijden en de goedkoopste pomp uitzoeken

Vooralsnog is de prijs van benzine niet gestegen en is een tankbeurt nog steeds zo’n 15 euro goedkoper dan afgelopen zomer. Wil je minder geld aan brandstof uitgeven, dan zit er niets anders op dan je rechtervoet te bedwingen, de zuinigste route te kiezen en op zoek te gaan naar de goedkoopste Nederlandse pomp. Voor een aantal liters de grens met België of Duitsland overrijden heeft in veel gevallen geen zin.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.