Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 26 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Ford geeft met Ranger Raptor Special Edition tegengas aan elektrohype

Vorige week kondigde Ford nog een elektrische variant van de F-150, de zogenaamde ‘Lightning‘, maar het merk komt met een brute verrassing voor Europa. Het komt namelijk met de Ranger Raptor Special Edition, die enkel in Europese landen en in gelimiteerde oplage te koop zal zijn. En dat is geen brave elektrobak.

De Ranger Raptor Special Edition is ontwikkeld door Ford Performance en moet de ‘ultieme Ford Raptor’ voorstellen. Dat geldt voor zowel het exterieur als interieur. Ford biedt de pick-up aan in de kleuren Performance Blue, Conquer Grey en Frozen White, maar is ook voorzien van twee matzwarte racestrepen met rode contrastlijnen op de motorkap, het dak, de flanken, de achterspatborden en de klep van de laadbak. Ook binnen vinden we die accenten terug met rode stiksels op het stuurwiel, het dashboard en de portierbekleding.

Onder de motorkap ligt een 2.0-liter EcoBlue biturbo-dieselmotor, met een vermogen van 157kW/213 pk en koppel van 500 Nm. De tientraps automaat die we in deze Special Edition zien, vinden we ook terug in de Ford Mustang en de grote broer van de Ranger, de F-150. Het Terrain Management System is daarnaast voorzien van een speciale instelling: de Baja-Mode, vernoemd naar de beroemde Baja 1000-rally. Zoals je kan verwachten moet die modus voor optimale offroad-prestaties zorgen.

Spaghetti-western

De Ranger Raptor Special Edition is tevens voorzien van het Ford Performance-chassis, dat wat stijver is dan een gewoon chassis. Dit model biedt zowel een 150 mm grotere spoorbreedte als 51 mm extra rijhoogte ten opzichte van de Ranger XLT. Daarnaast voorziet Ford deze speciale editie van FOX-schokdempers met Position Sensitive Damping en General Grabber AT3 terreinbanden.

Om de exclusieve auto, waar de precieze aantallen nog van ontbreken, te introduceren gooide de marketingafdeling van Ford wat geld tegen een drie minuten durende Spaghetti-western, waarin de Ranger Raptor Special Edition de hoofdrol speelt. De Ranger Wolftrak, Stormtrak en op de rallysport geïnspireerde MS-RT zijn ook in deze minifilm, getiteld The Good, the Bad and the Bad-RSE, te zien.

Hoeveel de Ford Ranger Raptor Special Edition gaat kosten, is nog niet bekend. Wel laat de Amerikaanse fabrikant weten dat de auto vanaf het eerste kwartaal van 2022 bij Nederlandse Ford-dealers te bezichtigen zal zijn.

Ford voert elektrohype op met F-150 Lightning

De timing van de aankondiging van deze Ford Ranger Raptor Special Edition is opvallend. Ford kondigde vorige week namelijk nog de F-150 Lightning aan. Het moet Ford de eretitel geven van ‘s werelds eerste elektrische pick-up. De Amerikanen hopen met een release in de lente van 2022 onder andere Tesla en Hummer te snel af te zijn. Een belangrijke kanttekening is dat Ford de reguliere F-150’s aan blijft bieden naast deze nieuwe elektrische variant.

Ford F-150 Lightning

De elektro-F-150, die als consumentenversie een vanafprijs heeft van 53.000 dollar, levert indrukwekkende prestaties. Hij heeft een vermogen van 563 pk en een koppel van 1051 Nm, waardoor-ie volgens Ford (in combinatie met de grote batterij) in zo’n 4,5 tellen naar 100 km/h sprint. Hij mag in het uiterste geval (in combinatie met de lichtste batterij) iets meer dan 900 kilogram aan belading tot zich nemen en heeft een maximaal trekgewicht van een indrukwekkende ruim 4500 kilogram. De minder krachtige versie heeft een vermogen van 426 pk, maar ook 1051 Nm aan koppel en mag net geen 3500 kilogram aan de haak slaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.